Zářijová úroda je plná vitaminů

Zářijová úroda je plná vitaminů

03. 02. 2020

Začíná podzim, příroda hraje všemi barvami, rostou houby a dozrává úroda. Na čem si můžeme pochutnat?

Dozrávají například švestky, bezinky, zimní jablka a zimní hrušky, dýně nebo červené a bílé zelí. Je čerstvě sklizené obilí, pšenice, ječmen, kukuřice, žito a oves, ale i jiné plodiny, třeba hrách, fazole, řepka nebo brambory.

Věděli jste, že brambory jsou jednou z nejoblíbenějších potravin u nás? Ročně jich každý z nás sní průměrně 70 kilogramů. Aby také ne, jsou nejen moc dobré a bohaté na vitaminy, minerály a bílkoviny, ale také se z nich dá vykouzlit spousta dobrot.

Brambory si nejčastěji dáváme jako přílohu, ale jsou chutné i samotné, třeba s tvarohem nebo zeleninou. Z brambor můžeme uvařit výborné šišky s mákem, škubánky, bramborovou buchtu, stejně jako knedlíky, hranolky nebo bramborovou kaši. Vyzkoušejte naše recepty!

Jak je máte rádi vy? A už jste někdy brambory sklízeli? Pokud ano, možná víte, že kromě hlízy, tedy samotné brambory, kterou známe z talíře i obchodů, je celá rostlinka brambory jedovatá.

Víte, jak rostlina brambory vypadá a jak roste? Pomozte Klasáčkovi očíslovat obrázky podle toho, jak jdou za sebou, pak si je můžete i vybarvit. Úkol najdete tady.


V této sérii si můžete přečíst