Vejce – skvělý zdroj vitaminů a minerálů

Vejce – skvělý zdroj vitaminů a minerálů

10. 07. 2017

Přemýšleli jste někdy nad tím, co se ve vejcích nachází jiného kromě tolik kontroverzního cholesterolu? Věřili byste tomu, že jsou vejce doslova koncentrátem vitaminů a minerálních látek?

Vejce obsahují téměř všechny vitaminy kromě „céčka“. Nejvíce je zastoupen vitamin E podporující ochranu buněk před oxidativním stresem a kyselina pantothenová, která se v našem organismu zúčastňuje mnoha reakcí, např. podpory mentální činnosti a snižování únavy a vyčerpání.

Významný je i riboflavin (vitamin B2), který je ve všech buňkách aktivní při procesu tvorby energie. Dále přispívá k normální činnosti nervové soustavy, má pozitivní vliv na červené krvinky a metabolismus železa. Ovlivňuje kvalitu našeho zraku - především vidění za šera - a kvalitu sliznic a pokožky.

Vaječné žloutky jsou bohatým zdrojem cholinu. Tato bioaktivní látka přispívá k normálnímu metabolismu lipidů (tuků) a k udržení normální činnosti jater. Pokud ho nemáte dostatek, může se to projevit některými nemocemi zasahujícími nervovou soustavu, např. paměť. Pozitivní účinky těchto vitamínů jsou závislé na množství jejich příjmu. 

Vejce jsou také významným zdrojem minerálů. Najdete v nich železo, fosfor, draslík a zinek. Navíc je lze obohatit selenem, který podporuje imunitní systém a přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem.

Další zajímavosti o vejcích se dozvíte v průběhu celého dubna zde na webu Akademie kvality. Postupně uveřejníme další články, ve kterých se dočtete spousty zajímavých informací. Samozřejmě vám při výběru napomohou značky kvality jako Klasa či BIO Produkt ekologického zemědělství.   

V této sérii si můžete přečíst