Tajemstvím zkušených pekařek je kvalitní kakao

Tajemstvím zkušených pekařek je kvalitní kakao

03. 02. 2020

Jako „kakao“ označuje legislativa Evropské unie i ta česká výhradně kakaový prášek.

„Kakaový prášek“ je definován jako „potravina získaná z pražených kakaových bobů upravených do formy prášku, s definovaným obsahem kakaového másla v sušině a definovaným obsahem maximální vlhkosti“.

Kakao je předmětem vyhlášky č. 76/2003 Sb. V ní se říká, že kakaový prášek musí obsahovat nejméně 20 % kakaového másla. Většina kakaa na našem trhu však obsahuje tuku méně a spadá tak do kategorie "kakao se sníženým obsahem tuku", zastoupení kakaového másla se u nich nejčastěji pohybuje od 10 do 14 procent. Aby se to spotřebitel dozvěděl, musí pozorně číst informace na obalu. 

Na trhu převažují tmavá holandská kakaa, která se během výroby alkalizují. Druhým typem jsou kakaa nealkalizovaná. Kvalitní kakao má barvu v odstínech hnědé, výjimečně lehce červené. Typickou chutí kvalitního kakaa je hořká a mělo by výrazně vonět. Slabé aroma a kyselá chuť může svědčit o nekvalitním produktu, nebo dlouhodobém špatném skladování. Kakao by v balení mělo být sypké a bez hrudek – pokud se do krabičky dostane vlhkost, zhorší se chuť, vůně a rozpustnost kakaa. 


V této sérii si můžete přečíst