Jak poznáte čerstvá vejce? A jak s nimi nakládat?

Jak poznáte čerstvá vejce? A jak s nimi nakládat?

27. 04. 2020

Abychom se vyvarovali zbytečných chorob z nesprávného skladování vajec, je dobré znát pár prostých a snadno zapamatovatelných zásad. Také vám poradíme jednoduchý fígl, jak poznáte, že jsou vejce příliš stará a nevhodná ke konzumaci.

Vejce skladujte špičkou dolů

Ideální prostředí pro vejce je teplota 5–8 °C. Také je nevystavujte prudkým teplotním změnám, při kterých dochází k možnosti tvorby plísní. „Kvůli kolísající teplotě nenechávejte vejce v boxu dvířek lednice. Ukládejte je špičkou dolů, kde se nachází póry, kterými přijímají kyslík. Vejce rozhodně neomývejte, abyste neodstranili jejich ochranný obal,“ radí  Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie. 

Čerstvé vejce jde ke dnu

Platí jednoduchá rovnice. Čím je vejce starší, tím je bílek nižší a řidší. Pak vám moc nejde oddělit žloutek od bílku. Stáří vejce vám napoví jednoduchý pokus. Vhoďte ho do hrnce s vodou. Když klesne ke dnu, je čerstvé. Jestliže ale plave, raději ho nejezte.

Uvařením prodloužíte trvanlivost

U čerstvých vajec máme uvedenou minimální trvanlivost na obalu. Jedná se o 28 dní od snášky. Jak dlouho ale můžeme nechat uvařené vejce v lednici, aby se nezkazilo?

„Pokud jste si vejce vařili doma, vydrží v lednici přibližně týden. Nicméně v obchodech se můžeme setkat s barvenými vejci tuzemské produkce, s tzv. šelakovanými vejci. Z důvodu prodloužení trvanlivosti, která je delší než měsíc, se na ně nanáší speciální pryskyřice, která zaplní póry skořápky a zamezí přístupu vzduchu. Vařená loupaná vejce se také uchovávají v ochranném nálevu nebo balí do ochranné atmosféry. Ta se používají v gastro provozech,“ objasňuje odbornice. 


V této sérii si můžete přečíst