Vejce – jedna z nejvýživnějších potravin

Vejce – jedna z nejvýživnějších potravin

Věděli jste, že vejce představují potravinu s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek, které dodávají našemu tělu kvalitní bílkoviny, jsou vysoce stravitelná a mají skvělou schopnost zasytit?

Kvalitnější vejce se liší způsobem chovu slepic, hmotností vajec a výživovou hodnotou krmiva. Všechny tyto informace byste měli nalézt na obalu, zatímco přímo na skořápce, formou razítka, zjistíte identifikační číslo drůbežárny a kód země původu vajec. Bio vejce z ekologického zemědělství označuje číslovka 0, vejce nosnic ve volném výběhu značí číslo 1, zvířata chovaná v halách (na podestýlce) se označují číslem 2 a číslo 3 mají nosnice z klecí. Vejce by se neměla umývat – narušilo by to jejich ochranný povlak a byla by tak náchylnější k absorpci mikroorganismů. I přesto by ale skořápka měla být čistá, bez zbytků vajec nebo peří. Trvanlivost vajec bývá 28 dní a měla by být skladována v chladu (ideálně mezi 5-8 °C). Velmi důležité je uchovávat je v nekolísavé teplotě.

V této sérii si můžete přečíst