Bio vejce vs. vejce z klecových chovů

Bio vejce vs. vejce z klecových chovů

12. 04. 2017

Slovo „bio“ je jedním z nejčastěji skloňovaných slov posledních pár let. Liší se však od sebe nějakým způsobem vejce, která pochází z ekologického zemědělství od těch z klecových chovů?

Z hlediska složení nejsou mezi bio vejci a těmi z klecových chovů téměř žádné rozdíly. Pouze obsah cholesterolu bývá nižší u bio vajec, ale srovnatelně nízký ho mají také vejce z klecových chovů, pokud jsou nosnice krmeny pouze cereáliemi. Ekologický neboli bio chov je obdobný chovu s volným výběhem, jen musí krmení pro nosnice pocházet z ekologicky vypěstovaného obilí.

„Vejce z bio chovů mají větší podíl vnitřních vad (krevních a masových skvrn) a špinavější skořápky. To představuje vyšší riziko mikrobiální kontaminace a možného onemocnění. Nicméně z hlediska možnosti chemické kontaminace jsou vejce z bio chovů bezpečnější, protože jsou nosnice krmeny krmivy z ekologického zemědělství,“ vysvětluje Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., VŠCHT, Ústav analýzy potravin a výživy.

Značky kvality Klasa, BIO Produkt ekologického zemědělství či nadnárodní Ekologická produkce vám napomohou při výběru přímo v obchodě. Podívejte se také na edukativní video, kde se dozvíte mnohem více o vejcích a jak si vybrat ta nejkvalitnější.

V této sérii si můžete přečíst