Pasta, pasta, pasta – těstoviny mají zelenou!

Pasta, pasta, pasta – těstoviny mají zelenou!

03. 02. 2020

V posledních letech se s těstovinami doslova roztrhl pytel. V obchodech nám nabízí rozmanité tvary a velikosti. Vyberou si dokonce i ti, kteří mají bezlepkovou dietu. Další nezpochybnitelnou výhodou těstovin je fakt, že dlouho vydrží. A ruku na srdce – kdo z nás si nikdy neuvařil v případě nouze špagety s kečupem. Čím ještě si ale těstoviny zaslouží čestné místo v naší kuchyni?

Průmyslová výroba těstovin začala téměř před sto lety. Řadí se mezi velmi rozšířené a také oblíbené základní potraviny. Mají významnou sytící úlohu a mnoho výživových předností. Vzhledem k tomu, že se vyrábějí pouze z mouky a vody, popřípadě z vajec, jsou zajímavé zejména pro nízký obsah tuku, nulový či minimální obsah cholesterolu a také nízkou hodnotu glykemického indexu. Energetický přínos těstovin v sušeném stavu je však srovnatelný s cukrovinkami. Proto mohou být při koupi podle informací na obalu mylně považovány za potravinu s vyšším obsahem energie. Při hodnocení jejich energetického obsahu je však potřeba vycházet ze skutečnosti, že během vaření dochází k absorpci značného množství vody (v průměru cca 170 g na 100 g těstovin). Snížením podílu všech živin klesá energetická hodnota cca na polovinu, čímž se řadí mezi nízkokalorické potraviny.

Druhy těstovin

Na trhu najdeme široký sortiment u nás vyrobených i dovezených těstovin, které se dělí podle různých kritérií. Mezi ně patří složení (vaječné, nevaječné, semolinové a celozrnné), použití (přílohové, zavářkové), tvar (dlouhé, krátké), tvarování (válcované, lisované) a technologie výroby (sušené, čerstvé, plněné). K dostání jsou také bio těstoviny, u nichž spotřebitel zpravidla očekává za více peněz vyšší kvalitu. Nicméně i pro bio těstoviny platí prakticky stejná kritéria hodnocení jakosti jako pro „běžnou“ produkci. Co tedy garantuje u těstovin označení bio? Skutečnost, že jsou vyrobeny z obilovin vypěstovaných v systému ekologického zemědělství s přísnějšími pravidly pro používání látek na ochranu rostlin a hnojiv.

Jak se liší těstoviny barevné od těch klasických? Kromě odlišného vzhledu mají zpravidla i jiné nutriční přednosti. K barvení se totiž výhradně používají různé druhy zeleniny, ovoce, koření nebo extrakty z nich, a to nejen pro zvýšení atraktivity vzhledu. Barevné těstoviny obsahují více minerálních látek, vitaminů a také látky patřící mezi antokyany, které jsou známé svými antioxidačními účinky. České barevné druhy obsahují přídavky sušeného špenátu nebo červené řepy. Dále existují i bezlepkové těstoviny určené pro celiaky.


V této sérii si můžete přečíst