Benefity chytrých (IQ vejce) a cereálních vajec

Benefity chytrých (IQ vejce) a cereálních vajec

27. 04. 2020

Už jste někdy zkusili jiná než klasická vejce? Máme na mysli tzv. IQ vejce nebo cereální. Potraviny, které obsahují ještě něco navíc, a proto jsou pro náš organismus o něco prospěšnější. O jaké látky jsou tedy výživnější?

Tyto typy vajec se liší tím, že vejce jsou různě obohacená o významně nutriční složky. Proto je řadíme mezi tzv. funkční potraviny.

„V chytrých vejcích je více jódu, protože se nosnicím přidává do krmiva mořská řasa. U vajec cereálních musí podle legislativy krmná směs obsahovat 3 různé zrniny, které tvoří minimálně 60 % objemu krmné směsi. Nejčastější se jedná o kombinaci pšenice, kukuřice a ječmenu. Obsah kukuřice zvyšuje obsah xantofylů ve žloutku a pozitivně ovlivňuje jeho barvu,“ dodává Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie.


V této sérii si můžete přečíst