Ryby – jak poznat čerstvé a jak zachovat co nejvíce vitaminu D?

Ryby – jak poznat čerstvé a jak zachovat co nejvíce vitaminu D?

03. 08. 2021

Každé roční období konzumujeme něco jiného. Tentokrát se zaměříme na rybí maso, které si během léta často připravujeme na grilu. Je perfektně lehké, křehké, dietní, a přitom chutné. Podle čeho poznáte v obchodě čerstvou rybu? Jak je to s obsahem vitaminu D v mase sladkovodních ryb a jak ho v něm během grilování co nejvíce uchovat?

Příprava ryby na grilu může být skvělým kompromisem pro všechny, kteří rybám jinak neholdují. Gril totiž dodá masu specifickou lákavou vůni. A jak už jste nejspíše tisíckrát slyšeli, tato potravina je pro nás významným zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin a vitaminu D.

„Zajímavé́ srovnání obsahu vitaminu D v rybách a rybích olejích shrnul ve své́ zprávě̌ Státní zdravotní́ ústav. Z ní vyplývá́, že nejvyšší obsah vitaminu D se nachází́ v oleji z tresčích jater. Co je ale nadmíru pozitivní́, je jeho vyšší obsah v nejčastěji u nás konzumovaných sladkovodních rybách, a to kaprovi i pstruhovi! Především kapr, tato mnohými lidmi opomíjená ryba, má́ ve srovnání s běžně dostupnými mořskými rybami (např. lososem, štikozubcem, mořským vlkem, pražmou, treskou a dalšími) výrazně̌ vyšší obsah vitaminu D,“ vysvětluje Ing. Vít Kotlín, DiS., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

Jak v rybě uchovat co nejvíce vitaminu D

„Přestože je vitamin D teplotně odolný až do 180 °C, je pro ryby klíčová rychlá a šetrná finální úprava. Díky ní dochází u ryb k minimálním ztrátám vitaminu D (max. do 10 %), zatímco u hovězího či kuřecího masa ztráty tepelnou úpravou dosahují až 20 %,“ objasňuje zástupce Rybářského sdružení.

Poznejte čerstvou rybu na první pohled

Výrazně lesklá kůže napjatá na těle ryby, tmavě červené až fialové žábry bez slizu nebo pěny, jasné a vypouklé nezakalené oči a příjemná vůně – to jsou znaky, které prozrazují, že je ryba čerstvá. A právě na takové si nejvíce pochutnáme. Dalším vodítkem při výběru ryb mohou být také značky kvality potravin, jakými jsou např. Regionální potravina nebo Klasa. Ty jsou zárukou toho, že je produkt, v tomto případě ryba, opravdu kvalitní.

A právě s logy kvality (Regionální potravina, Klasa, „Bio zebra“ a „Bio list“) se můžete zúčastnit soutěže „Vyhrajte léto na grilu“ a pokusit se získat hlavní cenu – 1 z 9 zahradních plynových grilů Fieldmann. K účasti stačí koupit pouhé 3 výrobky se značkami kvality. Více na akademiekvality.cz. Soutěžte tolikrát, kolikrát budete chtít. Končíme až 12. září.