Jak ideálně skladovat ryby?

Jak ideálně skladovat ryby?

20. 07. 2020

Jedna věc je dobře rybu vybrat, druhá je ovšem umět ji správně uskladnit. Určitě se shodneme na tom, že bychom ji neměli nechávat při pokojové teplotě. Horko nesvědčí většině druhů masa. Co všechno byste tedy měli s rybou udělat, jakmile si ji donesete domů? A jak postupovat, chcete-li ji zamrazit, nebo naopak rozmrazit?

Usmrcenou a vykuchanou rybu je potřeba co nejdříve uložit do chladu. Ideální teplota je 0–2 °C, maximálně 4 °C. Dbáme na pečlivé odstranění všech nečistot vzniklých při zpracování, zejména aby nedošlo ke kontaminaci svaloviny žlučí.  

„Svalovinu je potřeba pečlivě omýt a poté okapat přebytečnou vodu. Rybu dáme na talíř či větší nádobu a překryjeme mikrotenovou fólií. V lednici vydrží 2 dny, aniž by utrpěla kvalita masa. Pokud je možnost využití vakuového přístroje, takto ošetřená ryba vydrží v lednici 3–5 dní v chlazené podobě bez nutnosti zmrazování, které výrazně sníží kvalitu suroviny,“ doporučuje Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

Jak je to se zmrazením?

Pokud čerstvou rybu nevyužijeme celou, co nejdříve ji zmrazíme. Ideální teplota pro zmrazování je -35 až -40 °C, teplota v mrazácích našich domácností je však pouze -18 °C. Při zmrazování ryb je kritická teplota -4 °C, kdy v živočišné buňce dochází ke tvorbě velkých krystalů vody. Z takto zmrazené ryby pak po rozmrazení vytéká buněčná šťáva. Čím déle je kapr vystaven této teplotě, tím větší jsou škody. Proto je ideální rychlomrazení. V mrazáku skladujte ryby v mikrotenovém sáčku nebo v plastové uzavíratelné krabičce. Maximální doba mrazení by u svaloviny kapra neměla přesáhnout jeden měsíc, aby neutrpěla kvalita.  

Jak rozmrazovat?

Rozhodně šetrně! Rybu vyndáme 1 den před kuchyňskou úpravou z mrazáku a vložíme ji do lednice, kde postupně rozmrzne. Zásadně nepoužíváme k tomuto procesu vodu ani vysokou teplotu! Rozmrazovat maso ve stojaté vodě je podle hygieniků nebezpečné, protože se mohou přemnožit mikroorganismy, což vám může způsobit vážné zdravotní problémy.