

Maso a masné výrobky: Co byste měli vědět?
27. 07. 2025
Maso a masné výrobky mohou být součástí vyvážené stravy, pokud je konzumujete s mírou a vybíráte kvalitní produkty. K masu přidejte čerstvou zeleninu, luštěniny a zdroje nenasycených tuků, jako jsou ořechy, různá semínka nebo avokádo, čímž podpoříte pestrost a nutriční hodnotu svého jídelníčku
Maso a masné výrobky jsou nutričně bohaté potraviny s bohatou sociokulturní a kulinářskou tradicí. Poskytují vysoce kvalitní plnohodnotné bílkoviny a jsou dobrým zdrojem minerálních látek (např. železo, zinek, selen), vitamínů (např. vitamíny skupiny B, zejména B12 a D) a bioaktivních látek (např. glukathion, cholin, karnitin, karnosin, taurin nebo anserin).
Nedostatečný příjem těchto živin může způsobit:
• Oslabení imunitního systému
• Správný vývoj v době růstu
• Anemie
• Opoždění psychomotorického vývoje
• Osteoporóza
• Poruchy paměti
• Ztráta svalové hmoty
• Správný růst svalové hmoty
Maso a bílkoviny
Maso je bohatým zdrojem kvalitních bílkovin, které obsahují všechny esenciální aminokyseliny potřebné pro růst a regeneraci tělesných tkání. Obsah bílkovin je u libového masa různých živočišných druhů víceméně stálý, zatímco u masných výrobků se liší v závislosti na jejich druhu a receptuře.
Maso a tuk
Obsah tuku v mase závisí na živočišném druhu, anatomické části, řezu a porážkové hmotnosti zvířete. Maso obsahuje různý podíl nenasycených a nasycených mastných kyselin v závislosti na obsahu tuku. Masné výrobky obsahují různé množství tuků v závislosti na druhu výrobku a receptuře. Vysoký příjem nasycených tuků zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob.
Maso jako zdroj železa
Hemové železo, které se vyskytuje pouze v mase a masných výrobcích je 3krát stravitelnější než železo nacházející se v rostlinných surovinách.
Anémií (nedostatkem železa) trpí zejména ženy v reprodukčním věku, těhotné ženy a malé děti do 5 let.
Nedostatek železa způsobuje nižší kognitivní vývoj u dětí a extrémní únavu a dušnost u dospělých.
Maso jako zdroj zinku
Lidsky organismus nedisponuje žádným velkým rezervoárem zinku, který by mohl být v případě nedostatku využit. Z tohoto důvodu je nutný kontinuální příjem zinku. Zinek obsažený v mase je přítomen ve vysoce biologicky dostupné formě.
Zinek je primárně spojen s aktivitou celé řady enzymů. Dostatečný příjem zinku ovlivňuje důležité funkce v růstu, vývoji a imunitě.
Maso jako zdroj vitamínu B12
Vitamin B12 je důležitý při obnově a tvorbě buněk, proto je jeho příjem důležitý zejména během vývoje a růstu dětí a dospívajících jedinců. Nedostatek v tomto období může způsobit zhoršený neurologický vývoj. Potraviny živočišného původ jsou jediné potraviny, které přirozeně poskytují dostatečný zdroj vitamínu B12.
Masné výrobky
Masné výrobky jsou heterogenní a nejednotně definovaná skupina potravin, která vzniká zpracováním masa, masa, které bylo zpracováno solením, mělněním, nakládáním, fermentací, tepelnou úpravou (uzení a/nebo vaření) nebo jinými procesy za účelem zlepšení senzorických vlastností a zvýšení mikrobiální a chemické stability.
Vyhýbejte se vysoce zpracovaným masným výrobkům s dlouhým seznamem přídatných látek jako jsou stabilizátory, konzervanty, látky zvýrazňující chuť a aroma.
Zajímejte se o obsah masa, drobů nebo živočišného tuku jako primárních složek sloužících k výrobě masných výrobků.
Vysoký příjem soli ve stravě vede ke zvyšování krevního tlaku. Se stoupajícím krevním tlakem se zvyšuje riziko kardiovaskulárního onemocnění. Zpracované masné výrobky významně přispívají k celkovému příjmu soli. Masný průmysl dlouhodobě pracuje na snížení obsahu soli v masných výrobcích.
Zajímavé informace
• Červené maso je bohaté na vysoce biologicky dostupné vitamíny a minerály – zejména železo a vitamín B12 – a další složky nezbytné pro růst, vývoj a dobré zdraví.
• Červené maso může usnadnit dodávání základních živin v klíčových fázích života, včetně období před a během těhotenství a v prvních 1 000 dnech mezi početím a druhými narozeninami dítěte.
• Přestože konzumace červeného masa není jediným zdrojem těchto sloučenin, existují některé regiony a specifické populace, kde může být červené maso hlavním biologicky dostupným zdrojem, i když jiné potraviny ve stravě mohou biologickou dostupnost ovlivnit.
• Nadměrná konzumace červeného masa a zpracovaného masa je spojena se zvýšeným rizikem nepřenosných nemocí, včetně rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění (CVD) a cukrovky 2. typu.
• Konkrétně v souvislosti s rakovinou klasifikovala Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) zpracované maso jako „karcinogenní pro člověka“ a červené maso jako „pravděpodobně karcinogenní pro člověka“.
• Způsob přípravy a zpracování masa se zdá být spojen s rizikem onemocnění, protože vaření při vysoké teplotě – jako je grilování, smažení, hluboké smažení a grilování – produkuje velké množství škodlivých látek.
• Více než třetina alimentárních onemocnění je spojena s potravinami živočišného původu – zejména červené maso je spojováno se zvýšeným rizikem infekcí a propuknutí infekcí Salmonella a Escherichia coli – a některé přísady používané ve zpracovaném mase mohou zvyšovat rizika pro bezpečnost potravin.
V této sérii si můžete přečíst
- Jak vybrat kvalitní šunku?
- Co jste ještě nevěděli o šunkách?
- Historie Pražské šunky
- Hormony ani antibiotika v drůbeži nehledejte. Je to mýtus!
- Kuřecí maso jako nedílná součást jídelníčku
- Češi jsou slušní jedlíci drůbežího masa
- Jak se určuje jakost drůbeže? 5 pravidel pomůže!
- Podmínky pro zachování zdravotní bezpečnosti
- Vyznáte se v jakostních třídách šunek?
- Při nákupu kuřecího masa určitě sledujte zemi původu
- Kvalitní klobásy nepotřebují látky zvýrazňující chuť
- Ulovte kapra
- Zájem o kuřecí maso stále roste
- Slanina – na nic si nehraje, je tučná a slaná
- Objevte kouzlo slaniny
- Složení slaniny aneb Co hledat na obalu
- Podle čeho vybrat vhodnou slaninu? Nebo špek?
- Je nutné dávat vždycky slaninu do lednice?
- Slanina – raději smažit, nebo podávat za studena?
- Ryby – lehké a chutné maso prospěšné našemu srdci
- Ryba – zázrak na talíři
- Rady a tipy, jak na ryby v kuchyni
- Které ryby vévodí našim vodám?
- V čem jsou ryby jedinečné s ohledem na naše zdraví?
- Jak ideálně skladovat ryby?
- Ryba na grilu aneb Co všechno potřebujete vědět
- Klobásy a maso – nezáleží jenom na kvantitě, ale i na kvalitě
- Je libo klobása? Co sledovat na její etiketě?
- Tipy, díky nimž bude grilování ryby jednodušší
- Ryby – jak poznat čerstvé a jak zachovat co nejvíce vitaminu D?
- Jak jsme testovali šunku
Další články
