Slanina – raději smažit, nebo podávat za studena?

Slanina – raději smažit, nebo podávat za studena?

07. 05. 2020

U slaniny se nabízí jednoduchá volba – připravit si ji na pánvi, nebo si na ní pochutnat jen tak, za studena s pečivem. Dá se určit, co je pro člověka prospěšnější? Nebo si můžeme v obchodě vybrat speciální druhy pro tepelnou úpravu? A když už budeme smažit, proč některá slanina prská, a jiná téměř ne? Signalizuje to nějakou vadu?

V masně nebo marketech můžete sehnat také vybrané druhy slaniny, které jsou přímo určené ke smažení, pečení nebo ke grilování. Jedná se zpravidla o tepelně neopracované slaniny typu „bacon“. Některé z nich se dokonce bez domácí tepelné úpravy ani nemají konzumovat.

„Takové slaniny jsou adekvátně označeny doplňkovou informací a často se vyrábějí např. pro gastronomické provozy. Nicméně slaniny ze skupiny tepelně opracovaných masných výrobků je vhodnější konzumovat za studena,“ zmiňuje Ing. Jan Katina, výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa.

Když smažíme, proč každá slanina prská jinak?

Nežádoucí prskání na pánvi během smažení způsobuje uvolněná voda. Slanina, která ztratí během výroby tolik vody, že pak váží méně než maso, z něhož byla vyrobena, téměř neprská. Kdežto slanina, jež obsahuje vodu ze solného láku a udrží si ji i během relativně nízkých teplot, kterým je vystavena během výroby, tuto vodu pustí až při vyšších teplotách, jako např. při smažení.