Rady a tipy, jak na ryby v kuchyni

Rady a tipy, jak na ryby v kuchyni

24. 06. 2020

Kdo není zvyklý jíst ryby odmalička, málokdy si k nim najde cestu. Proč? Jedním z možných důvodů je přirozený respekt z jejich zpracování. Tuto obavu často podporují i kulinární soutěže, kde bývá jejich vykosťování velikou výzvou pro amatérské kuchaře. Nicméně v obchodech najdete také ryby již připravené k jídlu, které stačí třeba jenom dát na gril. Zbavte se předsudků a vyzkoušejte si, že přichystat rybí maso může být naprostá brnkačka.

V rybářských rodinách ryby milují, kdežto poměrně hodně mladých lidí se jim vyhýbá, protože je neumí zpracovat nebo se bojí především ostrých mezisvalových kostí. Nicméně to nemusí být vůbec problém, pokud si rybu dokážete správně sami filetovat a mezisvalové kůstky přerušit tenkými řezy ostrým nožem. Rybu lze zakoupit také již zpracovanou a zájem o tyto výrobky narůstá.  

„Připravit si chutné jídlo z ryby není příliš náročné na um ani čas. Ryby snesou téměř všechny úpravy – vaření, dušení, grilování anebo pečení na pánvi či v troubě. Je třeba jenom zohledňovat, že je rybí maso většinou velmi jemné. Proto byste se měli vyvarovat časově náročných úprav nebo nepřiměřených teplot. Kdo preferuje rybu syrovou, může si ji marinovat ve směsi citrusů a bylinek. Inspirující recepty najdete třeba na akademiekvality.cz,“ dodává Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

Naše „rybí vychytávky“: 

  1. Pořiďte si kvalitní ostrý nůž. Na filetování je vhodná tenká ostrá, pružná špička. Na porcování podkov zase silnější nůž. 
  2. Po filetování vám zbyde spousta masa na žeberních kostech. Využijte je na rybí vývar a výbornou rybí polévku. Přidejte i jikry nebo mlíčí. Do vývaru lze dát také rybí hlavy zbavené žaberních plátků.  
  3. Rybě neuškodí ani více soli. Neplatí to ale pro koření! 
  4. Kapři lysci mají silnější kůži. Proto při letním grilování pokládáme rybu na rozpálený gril vždy kůží dolů, aby se nám nerozpadla. 
  5. Před konzumací pečeného pstruha vykostíme celou páteř i s žeberními kostmi, jde to snadno a nic nám nebrání v kvalitní konzumaci ryby bez kostí.