Ryba – zázrak na talíři

Ryba – zázrak na talíři

23. 06. 2020

Dříve lidé jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr.

Maso sladkovodních ryb je vysoce hodnotnou potravinou. V České republice se vloni prodalo 8 500 tun tuzemských živých ryb a 2 400 tun ryb zpracovaných. Vyvezeno bylo celkem cca 10 300 tun živých ryb. 

„Zájem o naše ryby je obrovský, protože jsou velmi kvalitní. Celkem vyprodukujeme zhruba 21 000 tun tržních ryb, z nichž tvoří 17 900 tun tradiční kapr. Druhá pozice patří býložravým rybám, přibližně 1 092 tun. Následují ryby lososovité s produkcí 936 tun,“ zmiňuje Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.