Podzimní soutěž s kvalitními potravinami startuje!
Máte „kvalitní“ vědomosti? Rozdáváme za ně 100 výher týdně!
přečíst
Je libo klobása? Co sledovat na její etiketě?
03. 02. 2020
Jak poznat kvalitní klobásy? Platí, že kvalitní klobásy obecně obsahují vysoký podíl kvalitního masa, optimální podíl tuku a co nejméně přídatných látek.
Všechny tyto aspekty by se spolu s recepturou měly pozitivně odrazit v příjemné chuti, vůni i konzistenci. Maso a masné výrobky, mezi které se klobásy řadí, charakterizuje vyhláška č. 69/2016 Sb. Vyhláška řeší Ostravskou a Dunajskou klobásu, u nichž stanovuje minimální množství masa v nich obsažených, u ostatních klobás již ne. Konkrétní požadavky na klobásy legislativa nestanovuje, záleží proto na výrobcích, z jakých surovin klobásy vyrábí. Na etiketě musí být vždy uvedeno složení, výživové údaje a informace, do jaké skupiny daný masný výrobek patří. Může se jednat o masný výrobek tepelně opracovaný, tepelně neopracovaný, trvanlivý tepelně opracovaný nebo trvanlivý fermentovaný. S výjimkou tepelně neopracovaného, který je nutné před konzumací ještě opéct nebo uvařit, je možné ostatní výrobky po nákupu ihned konzumovat.
V této sérii si můžete přečíst
- Jak vybrat kvalitní šunku?
- Co jste ještě nevěděli o šunkách?
- Historie Pražské šunky
- Hormony ani antibiotika v drůbeži nehledejte. Je to mýtus!
- Kuřecí maso jako nedílná součást jídelníčku
- Češi jsou slušní jedlíci drůbežího masa
- Jak se určuje jakost drůbeže? 5 pravidel pomůže!
- Podmínky pro zachování zdravotní bezpečnosti
- Vyznáte se v jakostních třídách šunek?
- Při nákupu kuřecího masa určitě sledujte zemi původu
- Kvalitní klobásy nepotřebují látky zvýrazňující chuť
- Ulovte kapra
- Zájem o kuřecí maso stále roste
- Slanina – na nic si nehraje, je tučná a slaná
- Objevte kouzlo slaniny
- Složení slaniny aneb Co hledat na obalu
- Podle čeho vybrat vhodnou slaninu? Nebo špek?
- Je nutné dávat vždycky slaninu do lednice?
- Slanina – raději smažit, nebo podávat za studena?
- Ryby – lehké a chutné maso prospěšné našemu srdci
- Ryba – zázrak na talíři
- Rady a tipy, jak na ryby v kuchyni
- Které ryby vévodí našim vodám?
- V čem jsou ryby jedinečné s ohledem na naše zdraví?
- Jak ideálně skladovat ryby?
- Ryba na grilu aneb Co všechno potřebujete vědět
- Klobásy a maso – nezáleží jenom na kvantitě, ale i na kvalitě
- Tipy, díky nimž bude grilování ryby jednodušší
- Ryby – jak poznat čerstvé a jak zachovat co nejvíce vitaminu D?
- Jak jsme testovali šunku
- Maso a masné výrobky: Co byste měli vědět?
Další články
Podzimní soutěž s kvalitními potravinami startuje!
Máte „kvalitní“ vědomosti? Rozdáváme za ně 100 výher týdně!
přečíst