Je libo klobása? Co sledovat na její etiketě?

Je libo klobása? Co sledovat na její etiketě?

Jak poznat kvalitní klobásy? Platí, že kvalitní klobásy obecně obsahují vysoký podíl kvalitního masa, optimální podíl tuku a co nejméně přídatných látek.

Všechny tyto aspekty by se spolu s recepturou měly pozitivně odrazit v příjemné chuti, vůni i konzistenci. Maso a masné výrobky, mezi které se klobásy řadí, charakterizuje vyhláška č. 69/2016 Sb. Vyhláška řeší Ostravskou a Dunajskou klobásu, u nichž stanovuje minimální množství masa v nich obsažených, u ostatních klobás již ne. Konkrétní požadavky na klobásy legislativa nestanovuje, záleží proto na výrobcích, z jakých surovin klobásy vyrábí. Na etiketě musí být vždy uvedeno složení, výživové údaje a informace, do jaké skupiny daný masný výrobek patří. Může se jednat o masný výrobek tepelně opracovaný, tepelně neopracovaný, trvanlivý tepelně opracovaný nebo trvanlivý fermentovaný. S výjimkou tepelně neopracovaného, který je nutné před konzumací ještě opéct nebo uvařit, je možné ostatní výrobky po nákupu ihned konzumovat.