Vyznejte se v nejznámějších značkách kvality

Klasa

Nejznámější značku kvality uděluje ministr zemědělství mimořádně kvalitním potravinám a produktům na 3 roky. Logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami. V současnosti ji lze nalézt na obalech více než 973 výrobků od 226 producentů. Kompletní seznam najdete na www.eklasa.cz.

České cechovní normy

Cechovní normy zaručují kvalitu  potravin tak, že určují povinné, přípustné a nepřípustné složky. Omezují například používání přídatných látek, nabízí masné výrobky s vyšším obsahem masa nebo preferují používání kvasů u pekařských výrobků. Toto označení lze v současnosti najít na obalech více než 530 produktů od 50 výrobců. Kompletní seznam najdete na www.cechovninormy.cz.

Regionální potravina

Oceňuje nejlepší výrobky, které mají vazbu k určitému kraji – ať už jde o receptury, suroviny, či způsob výroby. Značku bezplatně uděluje ministerstvo zemědělství, a to na 4 roky. Momentálně ji drží více než 416 oceněných produktů od 330 výrobců. Více naleznete na www.regionalnipotravina.cz.

BIO Produkt ekologického zemědělství

Zeleno-bílý znak BIO, nazývaný díky proužkům „biozebra“, slouží jako ochranná známka pro biopotraviny. Jsou to produkty z rostlin a živočichů z ekologických farem, které nebyly ošetřeny zakázanými pesticidy, minerálními dusíkatými hnojivy a při jejichž pěstování nebo chovu se zohledňuje životní prostředí a potřeby chovaných zvířat.

Ekologická produkce

„Ekologická produkce“ je na rozdíl od „biozebry“ značením nadnárodním a povinným. Na obale ji musí mít každý produkt, který splňuje v rámci EU požadavky na biopotraviny.

Chráněné označení zaručené tradiční speciality (ZTS)

Jedná se o označení zemědělského produktu či potraviny, které mají zvláštní povahu uznávanou EU. Musí se tedy nějakým způsobem odlišovat od ostatních výrobků nebo potravin stejného druhu a kategorie. Např. Spišské párky a Liptovský salám.

Chráněné označení původu (CHOP)

Některé zemědělské produkty mají dány své vlastnosti a kvalitu převážně prostředím, v němž jsou chovány nebo pěstovány. Zároveň jsou na tomto místě vyráběny, zpracovávány a připravovány.

Chráněné zeměpisné označení (CHZO)

Podobné označení CHOP, jen není tak přísné, protože se na určitém území nemusí daný výrobek kompletně zpracovávat. Stačí tedy, aby se tam prováděla jen některá z fází výrobního procesu.