Ryba na grilu aneb Co všechno potřebujete vědět

Ryba na grilu aneb Co všechno potřebujete vědět

09. 08. 2021

Grilujete doma? Už jste zkoušeli takto připravit i rybu? V tomto článku naleznete odpovědi na všechny vaše záludné otázky, které s touto činností souvisejí. Která ryba je vhodná na grilování? Jak ji ochutit a co všechno je třeba s ní udělat, než se dostane na rošt? Jak připravíte gril, aby se vám na něj nepřichytávalo maso? A jak poznáte, že už je ryba tak akorát?

Na dovolené v zahraničí si nejspíše dopřáváte tamní mořské ryby. Na gril se přitom samozřejmě hodí také ryby sladkovodní, které žijí u nás. Na kterých si tedy na 100 % pochutnáte?

„Na grilování doporučuji kapra, amura, pstruha, sivena nebo candáta. Pokud se vám zdá ryba příliš křehká a bojíte se, že by se vám na grilu mohla rozpadat, poprašte ji hladkou moukou, která maso zpevní,“ radí Ing. Vít Kotlín, DiS., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

Pokud už máte vybranou rybu, ale chybí vám gril, zkuste si o něj zasoutěžit. Vyhrajte léto na grilu a užijte si 1 z 9 zahradních plynových grilů Fieldmann. Stačí zakoupit pouhé 3 výrobky se značkami kvality Regionální potravina, Klasa, „Bio zebra“ nebo „Bio list“. Více na akademiekvality.cz. Soutěžte tolikrát, kolikrát budete chtít. Končíme až 12. září.

Jak zabránit tomu, aby se ryba přilepila na gril?

Aby se vám podařilo rybu dobře propéct, aniž by se lepila na rošt, je třeba mít vyčištěný gril, suchou rybu a správnou teplotu grilu – ze začátku na maximum, pak ji můžete lehce snížit.

„Rybu před grilováním zabalte do papírových utěrek, abyste ji zbavili přebytečné vlhkosti. Odložte ji na talíř do lednice, dokud nebude váš gril připraven. Měla by být dostatečně suchá, jinak se bude napařovat, ne grilovat,“ radí Vít Kotlín.

Jak vyčistit rošt

Rozpalte gril na co nejvyšší teplotu. Hliníkovou fólií volně zakryjte rošt. Intenzivní teplo způsobí, že se veškeré nečistoty rozpadnou a rozpustí. Díky tomu bude rošt méně lepit. Celý proces by měl trvat cca 10–15 minut. Poté odstraňte hliníkovou fólii.

Pomocí pevného drátěného kartáče vyčistěte rošt. Vezměte si papírové utěrky, párkrát je přehněte do malých obdélníků. Dejte je do kleští, namočte je do oleje a poté jimi otřete tyče roštu, dokud nebude alespoň trochu lesklý. Utěrky několikrát vyměňte.

Co s rybou? Jak ji ochutit a položit na rošt?

Obě strany osušené ryby lehce potřete olejem. Úplně jednoduše ji dochuťte hrubou solí, a možná také celým černým pepřem.

„Jestliže je ryba čerstvá, není třeba překrývat kořením její přirozenou jemnou chuť. Vystačíte si proto klidně jen se solí, ideálně hrubozrnnou. Určitě ale nic nezkazíte, pokud přidáte bylinky, jako je např. bazalka, rozmarýn, tymián nebo petrželka. Kdo má rád asijské chutě, může použít třeba citrónovou trávu či koriandr. A nesmím zapomenout zmínit citrón. Jenom pozor, ať vám jeho kyselost nezničí požitek z ryby,“ vysvětluje zástupce Rybářského sdružení.

Položte rybu na rošt kůží dolů diagonálně, což vytvoří krásné stopy po grilování, jaké vidíte na rybách v restauraci. Je to nejen estetické, ale i praktické, protože se vám pak bude ryba lépe přetáčet.

Dopřejte rybě klid

Až vložíte rybu na rošt, můžete trochu snížit teplotu, ale zpravidla se griluje zprudka a krátce, aby byla zkraje propečená a uvnitř šťavnatá.

„Zakryjte gril a nechte vše pracovat samo. Rybou nijak nehýbejte, dokud nebude kůže vypadat opečeně a křupavě. Pokud si nejste jistí, kdy rybu zkontrolovat, udělejte to po pár minutách. Otevřete gril a nadzvedněte ji špachtlemi s jemnými hranami. Jestliže se nedá snadno odlepit, dejte jí ještě čas a kontrolujte pak zhruba po půl minutách, dokud to nepůjde samo. Při správné úpravě bude maso pevné na dotek a bude se snadno odlupovat vidličkou,“ dodává Vít Kotlín.