Ulovte kapra

Ulovte kapra

03. 02. 2020

K českým Vánocům patří kromě stromečku, cukroví a dárků také kapr. Jak se dostal na náš stůl a jak poznat kvalitní kusy?

V našich zemích se chov ryb datuje od roku 1115, ale největšího rozkvětu dosáhlo naše rybníkářství v 16. století a stalo se vzorem pro všechny sousední země.

Kapr se navíc dříve nejedl smažený, jak ho známe dnes, ale „načerno“. Připravoval se dva až tři dny předem a vařil se ve sladké omáčce s ořechy, perníkem a švestkami podle receptů známé české kuchařky Magdalény Dobromily Rettigové. Smažený kapr s bramborovým salátem se v kuchařce objevil až v roce 1924 a tradiční součástí štědrovečerní večeře se stal v 50. letech 20. století. Od té doby se bez něj u štědrovečerní večeře neobejdeme.

Chcete-li mít jistotu, že si pochutnáte na pravém Třeboňském kaprovi, hledejte modro-žlutou evropskou známku Chráněné zeměpisné označení (CHZO), kterou se pyšní jen ryby pocházející z vymezené zeměpisné oblasti Třeboňska. Druhou ochrannou značku Evropské unie nese Pohořelický kapr, a to chráněné označení původu (CHOP). Označení je vázáno na původ z okresů Břeclav a Znojmo v Jihomoravském kraji. Pohořelický kapr se vyznačuje velmi dobrou masitostí a růžovou až červenou barvou svaloviny. Jedním z použitých rodičovských plemen kapra je pohořelický lysec, jehož generační hejno nechová žádný jiný rybářský produkční podnik mimo vymezenou zeměpisnou oblast.

A na co si při výběru ryb dát pozor? Nejkvalitnější jsou samozřejmě ty čerstvé, které nebyly ošetřeny jinak než chlazením a po celou dobu byly skladovány při teplotě -1 až +2 °C, protože jejich svalovina nebyla poškozena mrazem. Znaky čerstvosti ryb jsou čiré, nezakalené oči, růžové žábry (čím šedivější, tím méně čerstvá), pevná a elastická svalovina (při jemném zmáčknutí prstem se prst nezaboří, ale svalovina se vrací do původního tvaru) a vůně, která se od příjemné rybí mění postupem času a tvorbou biogenních aminů na štiplavě těžký a nepříjemný zápach.

A nezapomeňte si pod talíř při štědrovečerní večeři schovat pod talíř kapří šupiny. Podle tradice je prý štěstí a dostatek v příštím roce zaručen. Pomozte panáčkovi Klasáčkovi najít kapříka, aby měl i on příští rok štěstí. Úkol najdete tady.