

Biopotravinou roku 2025 se stala BIO smetana
04. 09. 2025
Soutěž Nejlepší biopotravina roku zná své vítěze. Odborná porota ocenila výrobky v šesti různých kategoriích, přičemž absolutním vítězem se stala letošní produktová novinka od Naše farmy Pá-Pá. V dalších kategoriích zvítězily – BIO Kančí šunka z přeštíka Biofarmy Sasov, BIO Vepřový T-bone steak z Naše farmy Pá-Pá, BIO Jablečný mošt ze Statku Cidlina, BIO Hostětínský ocet jablečný z Moštárny Hostětín a BIO Pálava 2024 z BIO Vinařství Marcinčák. V letošním ročníku bojovalo o titul 141 biopotravin. Přehled vítězů v jednotlivých kategoriích naleznete na konci článku.
Vyhlášením vítězů na tiskové konferenci v pražském OC Palladium byl zároveň odstartován 21. ročník kampaně Září-Měsíc biopotravin. „Září již tradičně patří kampani na podporu biopotravin a ekologického zemědělství, a právě soutěž o biopotravinu roku významně pomáhá v popularizaci produktů ekologického zemědělství mezi veřejností. Lidé již dnes, i díky různým akcím a projektům našeho resortu, bezpečně poznají biopotraviny podle oficiálního značení. Zároveň více vnímají význam ekologického zemědělství pro chovaná zvířata, kvalitu půdy, vody i pro krajinu a životní prostředí, ve kterém žijeme,“ uvádí ministr zemědělství Marek Výborný. Česká republika je 11. zemí světa s největším podílem ekologického zemědělství na celkové výměře zemědělské půdy. Aktuálně je v ČR 17,51 % veškeré zemědělské půdy obhospodařováno v režimu ekologického zemědělství, což představuje více než 618 tis. ha. Do roku 2030 by měl tento podíl vzrůst na 25 %.
„Státní zemědělská a potravinářská inspekce pravidelně poskytuje akci odborné zázemí, což považuji za samozřejmé vzhledem k růstu významu biopotravin na trhu i obliby mezi spotřebiteli.“ uvedl Martin Klanica, ústřední ředitel SZPI.
Biopotraviny se začínají prosazovat i ve veřejném stravování
Letošní září přináší řadu změn pro stravování ve školách. Školní jídelny obsluhující více než 180 strávníků by měly vařit minimálně ze dvou procent biopotravin, co se hmotnostního podílu týče, od roku 2028 se plánuje pět procent. Alespoň toto množství biopotravin z celkově nakoupených potravin by postupně měly zařadit všechny veřejné instituce, a to dle takzvaných minimálních standardů odpovědného veřejného zadávání, které připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj. „Zařazení biopotravin do veřejného stravování je součástí Akčního plánu ČR pro rozvoj ekologického zemědělství v letech 2021–2027. Tento krok osobně velmi vítám,“ říká Marek Výborný, ministr zemědělství ČR.
Nová opatření, která doporučují minimální podíl 5 % biopotravin ve veřejném stravování, se týkají například nemocnic, domovů seniorů, menz, státní správy a dalších veřejných zadavatelů, kteří dodavatele potravin tzv. „soutěží“. Ačkoliv se školská zařízení z hlediska stravovacích služeb řídí odlišnou legislativou, cíl zůstává stejný – postupné zavádění a následné navyšování podílu biopotravin. „Jsem moc ráda, že školní jídelny mají možnost si v tomto školním roce biopotraviny samy vyzkoušet a tzv. osahat, než se stanou pevnou součástí jejich jídelníčku. Vnímám to jako velmi důležitý krok a prostor pro práci s nimi, byť řada jídelen už s biopotravinami aktivně pracuje,“ doplňuje manažerka Svazu PRO BIO Kateřina Urbánková.
Zatímco se v Česku biopotraviny součástí veřejného stravování teprve stávají, v Evropě už jde o samozřejmou věc. Například v Dánsku tvoří 60 % pokrmů v jídelnách, v Rakousku pak téměř třetinu. Některá města, jako je třeba švédské Malmö, už dokonce z biopotravin vaří výhradně. Lednový průzkum Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO přitom ukázal, že pro více než 70 % dotázaných je původ potravin důležitý, protože jej vnímají jako záruku kvality a čerstvosti. Každý druhý Čech by dokonce uvítal pestřejší jídelníček, který by zahrnoval pokrmy připravené z kvalitních surovin, například v kvalitě bio. „Zařazení biopotravin do veřejného stravování má velký význam nejen z nutričního, ale také edukačního hlediska. Už jenom proto, že lidé budou více přemýšlet o tom, co jedí. Speciálně u dětí je přitom pěstování zdravých stravovacích návyků klíčové pro jejich budoucí život,“ vysvětluje nutriční terapeut David Erban.
Přehled vítězů:
Celkový vítěz
SMETANA BIO
NAŠE FARMY PÁ-PÁ s.r.o.
Vítěz kategorie Biopotraviny živočišného původu – mléčné produkty
SMETANA BIO
NAŠE FARMY PÁ-PÁ s.r.o.
Vítěz kategorie Biopotraviny živočišného původu – masné produkty
BIO KANČÍ ŠUNKA Z PŘEŠTÍKA
JOSEF SKLENÁŘ BIOFARMA SASOV s.r.o.
Vítěz kategorie Steaková bio masa
VEPŘOVÝ T-BONE STEAK
NAŠE FARMY PÁ-PÁ s.r.o.
Vítěz kategorie Biopotraviny rostlinného původu
BIO JABLEČNÝ MOŠT
STATEK CIDLINA s.r.o.
Vítěz kategorie Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní
HOSTĚTÍNSKÝ OCET JABLEČNÝ BIO
MOŠTÁRNA HOSTĚTÍN s.r.o.
Vítěz kategorie Biovíno
PÁLAVA, VÝBĚR Z BOBULÍ, 2024
BIO VINAŘSTVÍ VÍNO MARCINČÁK MIKULOV
Další články
