Hormony ani antibiotika v drůbeži nehledejte. Je to mýtus!

Hormony ani antibiotika v drůbeži nehledejte. Je to mýtus!

12. 01. 2018

I když se již mnohokrát psalo, že v drůbežím mase není možné najít růstové hormony nebo antibiotika, stín pochybností u některých lidí stále přetrvává. Spotřebitelé mají často obavu, zda maso, mléko nebo vejce neobsahují růstové hormony nebo antibiotika ze zvířat, z nichž pochází. Představují si, že tyto látky jsou kuřatům podávány pro rychlý růst a tím pronikají i do masa. Tak tomu ale není. Za tímto mýtem stojí dost možná marketingový nebo obchodní tah.

Co se týká růstových hormonů, jejich použití je v rámci EU již několik let zakázáno a pravidelně kontrolováno dozorovými orgány (státní veterinární inspekce apod.). V případě antibiotik je zde udělena pochopitelná výjimka k použití. Ta se vztahuje k případu, že je zvíře nemocné. „Lze je tedy podat jen k léčebným účelům. Při užití antibiotik se následně musí dodržet ochranné lhůty, během nichž jsou zbytky antibiotik odbourány a vyloučeny z organismu. V tomto období se nesmí kuřata dodávat na porážku,“ objasňuje ožehavé téma MVDr. František Mates ze Sdružení drůbežářských podniků.

Stejně je tomu i u kuřat z BIO chovů. I těm smějí být z léčebného důvodu podána antibiotika. Taková kuřata už pod štítkem BIO v obchodech ale nenajdete. Vyléčená kuřata již nesmí toto označení nést.

Podivujete se nad tím, jak dokáží kuřata tak rychle vyrůst? Odpověď je nasnadě. Pokud jste vy nebo známí z vesnice chovali pár kuřat, valnou součástí jejich menu byly určitě i zbytky z kuchyně. To však neplatí pro velkochovy. Kratší doba výkrmu drůbeže (kuřat, krůt apod.) je dána genetickými předpoklady zvířete a také vyváženým krmivem. Stále se zdokonalující krmné směsi obsahují všechny potřebné živiny, minerální látky a vitaminy k optimálnímu růstu.

Zajímají vás informace o kvalitních potravinách a jak je vybrat? Čtete web www.akademiekvality.cz, kde se kromě zajímavých článků můžete inspirovat i různorodými recepty.