Je nutné dávat vždycky slaninu do lednice?

Je nutné dávat vždycky slaninu do lednice?

Možná jste si někdy lámali hlavu nad tím, zda vám slanina vydrží i mimo lednici. Nejspíše vás tato myšlenka napadla, když jste byli v cizině, kde ji prodávali na velkém tržišti. A rozhodně tam nebylo pět stupňů jako v chladničce. Jak tedy slaninu skladovat?

 „Každý druh slaniny má jinou trvanlivost. Např. sušené a fermentované slaniny není nutné chladit a zpravidla vydrží dlouho. Naopak tepelně opracované slaniny se obvykle musejí skladovat v chladničce, kde vydrží jen relativně krátkou dobu. Pokud se stane, že ji nestíháte včas spotřebovat, lze ji na nezbytně nutnou dobu zamrazit. Ale není to pro udržení její kvality ideální,“ radí Jan Katina, výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa.  

Když si zakoupíte slaninu, postupujte s jejím skladováním podle instrukcí výrobce či obchodníka. V případě balených slanin se vše dozvíte z údajů na etiketě. U nebalených slanin musí být tyto informace viditelně a čitelně označeny v místě prodeje.