V čem jsou ryby jedinečné s ohledem na naše zdraví?

V čem jsou ryby jedinečné s ohledem na naše zdraví?

20. 07. 2020

Určitě si vzpomenete na své mládí, nebo aspoň na scény z filmů, kdy se v časech dávno minulých pojídal po lžících rybí tuk, všelék pro naše srdce. Rozhodně se nejednalo o žádný „gastrozážitek“, ba naopak. Každé sousto totiž doprovázel pořádný úšklebek. Dneska jsou ryby naštěstí natolik dostupné a kvalitní, že už si zmiňovanou „delikatesu“ můžeme odpustit.

Maso ryb je díky struktuře bílkovin perfektně stravitelné. Obsahuje také všechny esenciální aminokyseliny. Dáte-li si sladkovodní rybu, žaludek ji stráví do 2–3 hodin. Je tedy ideální i tehdy, když držíte nějakou redukční dietu.  

„Rybí maso je optimální díky nízkému podílu tuků, např. u kapra je optimum cca 5–7 % ve svalovině. Nicméně právě rybí tuk je geniální svým složením, a to jak u ryb mořských, tak i sladkovodních. Nachází se v něm omega-3 polynenasycené mastné kyseliny. Pozitivně ovlivňuje především naši oběhovou soustavu, protože dokáže snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Pokud jíme ryby aspoň 2–3× týdně, máme dobrou prevenci proti chorobám srdce a cév,“ vysvětluje zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.