Které ryby vévodí našim vodám?

Které ryby vévodí našim vodám?

24. 06. 2020

V našich vodách najdete více než 60 druhů ryb, z nichž je zhruba čtvrtina chovných. Tušíte, které z nich to jsou kromě tolik oblíbeného kapra? A jaké mají tyto ryby maso? Máme pro vás jednoduchý, ale výstižný manuál.

Kapr obecný – nejpočetnější sladkovodní druh u nás. Obsahuje potřebné a srdci prospěšné omega-3 mastné kyseliny a lehce stravitelné bílkoviny. Hodí se hlavně na smažení a pečení. Určitě znáte Pohořelického nebo Třeboňského kapra, oba jsou oceněni evropským chráněným označením původu.

Lín obecný – nejčastěji je k dostání na jaře po výlovech. Jeho maso je oblíbené, protože je příjemně měkké a tučné.

Candát obecný – ušlechtilý druh ryby (dravec). Jeho bílé pevné maso je velmi kvalitní

a chutné a neobsahuje moc kostí. V restauracích ho podávají coby exkluzivní sladkovodní́ rybu.

Sumec velký – nejtypičtější chovaný dravý druh ryby. Maso má spíše tučné a chutné. Chybí mezisvalové kosti. Silnou kůži u větších ryb stahujeme.

Štika obecná – dravá ryba středně náročná na chov. Maso má o něco sušší, ale jemné a téměř bez kostí. Živou ji můžete zakoupit v období od října do dubna.

Amur – patří mezi býložravé ryby. Maso je chutné, bílé a dietní. Najdete v něm drobné kosti. Koupit ho můžete živého, nebo již opracovaného (chlazeného, mraženého či uzeného).

Pstruh duhový – lososovitá ryba. Jeho prodej neustále stoupá. Barva masa pstruha je bílá s tmavšími okraji a jeho chuť příjemně jemná. Pstruh je vhodný ke všem kuchyňským úpravám včetně grilování a uzení, díky umělému odchovu je dostupný v průběhu celého roku. Živý pstruh se prodává o váze 0,2 kg a více.

Siven americký – je u nás nepůvodní druh, poprvé byl dovezen v roce 1883. Pro jeho kvalitní maso je chován uměle ve speciálních zařízeních. Je to hospodářsky i sportovně cenný druh. Váha tržních ryb je 0,2 až 0,5 kg. Má výborné, lahůdkové maso, je především skvělý pečený, uzený

a grilovaný, dá se však také smažit, dusit i vařit.