Podle čeho vybrat vhodnou slaninu? Nebo špek?

Podle čeho vybrat vhodnou slaninu? Nebo špek?

07. 05. 2020

Nedáte-li na slaninu dopustit, ale občas váháte, jakou zrovna pořídit, máme pro vás pár tipů. Zaměřte se především na to, co přesně s ní budete chtít dělat. V následujících řádcích vám taky prozradíme, v čem se liší slanina od špeku.

Slaninu volte podle toho, na co ji hodláte použít. Pokud ji budete jíst za studena, můžete sáhnout po slanině ze skupiny „masný výrobek tepelně opracovaný“. Když ale budete chtít slaninu smažit, vyberte tepelně neopracovanou slaninu typu „bacon“. Bývá velmi často doplněna označením, že je určena pro další kulinární úpravu.

Na cesty si můžete vzít sušenou slaninu dlouze uzenou studeným kouřem ze skupiny „masný výrobek tepelně opracovaný“ nebo „masný výrobek trvanlivý fermentovaný“.

Jaký je rozdíl mezi slaninou a špekem?

Špekem se nazývá vyuzená slanina z hřbetního sádla bez jakékoliv svaloviny. Z vnější strany je obvykle kryta kůží. Klasická slanina se vyrábí z vepřového boku bez kosti a bývá bez kůže. Na řezu se střídají proužky sádla a masa. Je také vyuzená, ale může mít pestrou škálu různých povrchových dekorací.