Kvalitní klobásy nepotřebují látky zvýrazňující chuť

Kvalitní klobásy nepotřebují látky zvýrazňující chuť

03. 02. 2020

Jednou z nejdůležitějších informací, která by nás u nákupu klobás měla zajímat, je množství použitého masa, které se uvádí na 100 g.

Vyčteme ho z obalu trvanlivých a fermentovaných klobás, kde jeho množství výrobci uvádějí. Čím více masa klobása obsahuje, tím lépe. Ovšem záleží i na jeho kvalitě a tu spotřebitel nejlépe vyhodnotí senzoricky, například podle toho, jestli při jídle naráží na velké množství kolagenních částic nebo jak mu vyhovuje konzistence masa. Výživový údaj o obsahu tuku pak říká, kolik celkového tuku se ve výrobku nachází. Jedná se jak o tuk obsažený v mase, tak přidaný v podobě vepřového sádla. Obsah tuku však není spolehlivým ukazatelem, podle něhož bychom měli klobásy vybírat. Jeho množství je záležitostí receptury a ovlivňuje smyslové vlastnosti. Zde je potřeba zmínit, že tuk je nositelem chuti a klobásy s nižším obsahem tuku mohou působit suchým dojmem.