Pečlivá volba potravin dokáže zázraky. Jak začít?

Pečlivá volba potravin dokáže zázraky. Jak začít?

10. 01. 2023

Kdo rozhoduje o tom, jak kvalitní, čerstvé a chutné budeme mít potraviny v obchodech? Přece my! Jaká je poptávka, taková je nabídka. Pojďme začít více přemýšlet o tom, podle čeho vybíráme ovoce, zeleninu, pečivo, sýry, maso apod. Sledujme obaly, kde zjistíme např. původ nebo složení. Podpoříme tím navíc lokální výrobce a přírodu. S výběrem pomohou i značky kvality Klasa, Regionální potravina, Bio.

Co je hlavním kritériem vašeho výběru potravin? Hraje v tom roli síla zvyku? Cena? Akce? Chuť? Kupujete stále to samé, nebo dáváte šanci i jiným produktům? Až půjdete příště do obchodu, zkuste se zamyslet nad důsledky svého nákupního rozhodování. Pečlivým výběrem potravin totiž můžeme dokázat veliké věci! Ovlivníme tím nejen zaměstnanost a rozvoj ekonomiky, ale také můžeme přispět ke zlepšení životního prostředí.

Odpovězte si s námi na následující otázky:

Jakou vzdálenost musel produkt urazit?

Zamysleli jste se někdy nad tím, jaký kus světa absolvují některé potraviny, než se objeví u vás na stole? S tím souvisí nejen náklady na dopravu a skladování, ale také vyprodukované množství uhlíkové stopy, které se odvíjí od počtu najetých kilometrů. Například česnek z Číny musí překonat vzdálenost přes 20 000 km, hovězí z Argentiny urazí téměř 12 500 km, vepřové maso z Chile necelých 15 000 km, rajčata z Maroka přes 3 000 km a jablka z Itálie více než 1 300 km. Naše produkty máme na dosah. Sklízí se až tehdy, kdy jsou opravdu zralé, což se projeví na jejich chuti a celkové kvalitě. .

Pochází výrobek z našeho sousedství?

Každý kraj má své lokální speciality. Vyrábějí se podle tradiční receptury a většinou je nikde jinde neochutnáte. Regionální dodavatelé jsou také pravidelně kontrolováni, proto jsou jejich produkty opravdu kvalitní. Navíc krátká vzdálenost od dodavatele k zákazníkovi zaručuje menší dopad na životní prostředí. A také příznivější cenu, protože se neplatí za drahý ochranný obal nezbytný při dlouhém transportu. Nákupem od místních zemědělců samozřejmě podpoříme i zaměstnanost v našem kraji. Poznávat kraje skrze místní uzeniny nebo pečivo je naprosto originální zážitek.


V této sérii si můžete přečíst