Staňte se profíkem ve výběru a v přípravě těstovin

Staňte se profíkem ve výběru a v přípravě těstovin

03. 02. 2020

Jaké zboží zabírá v obchodech snad nejvíce místa? Těstoviny! Existuje tolik druhů i značek, že by je jeden člověk nikdy všechny nevyjmenoval. Podle čeho je tedy možné orientovat se při jejich výběru? A jak si je pak doma můžete připravit, aby jejich chuť splnila vaše očekávání?

Orientovat se v rozsáhlé nabídce těstovin není vůbec jednoduché, protože toto balené zboží vypadá téměř totožně. Kvalitu těstovin a spotřebitelskou jakost většinou zjistíme až doma, po kulinární přípravě. Nepomůže ani datum výroby, které je u sušených těstárenských výrobků údajem nepovinným. Je však dobré vědět, že kvalitní těstárenskou mouku lze vyrobit pouze z pšenice, která má sytě zabarvená sklovitá zrna s vysokým obsahem bílkovin (12–16 %) a mokrého lepku (36–50 %). Těmto požadavkům nejlépe vyhovuje pšenice tvrdá, označovaná jako semolina.


Je třeba říci, že v našich klimatických podmínkách není možné tvrdou pšenici vypěstovat. Proto se dováží ve velkých objemech a její cena je vyšší. Semolinové těstoviny jsou charakteristické nulovým obsahem cholesterolu. Kvůli vyšší ceně semoliny se těstoviny v ČR vyrábějí ještě tradičně z polohrubé těstárenské mouky z pšenice obecné, nebo ze směsi obou pšeničných mouk. Těstoviny mají světlou barvu a obvykle se do nich přidávají vejce. Při uvaření vykazují nižší odolnost vůči rozváření než semolinové. 


Jak připravovat těstoviny
V tomto případě záleží na vašich preferencích. Máte raději těstoviny uvařené doměkka, nebo tzv. al dente (na skus)? Tento italský termín označuje těstoviny, které nejsou uvařeny zcela doměkka, ale už nejsou tvrdé. Jestliže jsou takto připravené, mají nižší glykemický index než těstoviny uvařené doměkka. Pevnost u těstovin je důležitá především tehdy, když jsou součástí zapékaných nebo pečených pokrmů. 


TIP! Doporučujeme řídit se informacemi uvedenými na obalu, kde výrobci povinně uvádí dobu varu. V opačném případě může spotřebitel nesprávnou přípravou snížit kvalitu produktu. Obecně však lze říci, že složité tvary těstovin vyžadují opatrnější přípravu. Tedy šetrné míchání ve vroucí vodě a ekvivalentní přídavek soli, který omezuje rozvářivost.  

V této sérii si můžete přečíst