Vejce a cholesterol

Vejce a cholesterol

Vzhledem k tomu, že se blíží Velikonoce a bude se to všude hemžit vejci, zaměříme se v dubnu právě na tuto potravinu.

Možná pamatujete časy, kdy byla vejce striktně kritizována pro vyšší obsah cholesterolu ve žloutcích. Zájem o cholesterol se datuje od konce 50. let, kdy začala v USA rozsáhlá „proticholesterolová“ kampaň. Postupem času byl ale postoj k cholesterolu na základě řady klinických studií přehodnocen.
„Nejnovější výzkumy prokazují, že zdraví lidé, kteří s hladinou cholesterolu nemají žádné problémy a nepřijímají nadměrné množství cholesterolu z jiných potravin, mohou denně bez rizika konzumovat 1–2 vejce,“ informuje Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., VŠCHT, Ústav analýzy potravin a výživy. 

Další zajímavosti o vejcích se dozvíte v průběhu celého dubna zde na webu Akademie kvality. Postupně uveřejníme další články, ve kterých se dočtete například, jak vejce přispívají našemu zdraví, které vitaminy a minerály obsahují, a v neposlední řadě vám také poradíme, jak rozumět kódům na skořápce a obalu. Samozřejmě vám při výběru napomohou značky kvality jako Klasa či BIO Produkt ekologického zemědělství.