Od čeho se odvíjí ceny potravin?

Od čeho se odvíjí ceny potravin?

23. 05. 2021

Zkoumáte v obchodě, odkud pocházejí jednotlivé potraviny? Kde rostou, nebo se vyrábí? A sledujete pak jejich ceny? Kdo je vůbec určuje? Proč jsou tak rozdílné? Na čem závisí? Objasníme vám, co všechno může hrát roli právě u tvorby cen výrobků.

„Vyšší cena českých výrobků může mít několik příčin. Jednou z nich může být obchodní přirážka supermarketů. Dalším důvodem bývá i vyšší dotace na danou potravinu v dovozových zemích. Proto si mohou některé zahraniční firmy dovolit nižší cenu. Nebo jsou u nás někdy k dostání přebytky, které nejdou prodat v zemi, kde se vyrábějí, chovají nebo pěstují. Pak je samozřejmě pro výrobce výhodnější dostat je na jiný trh, např. na ten náš, a prodat je za nižší cenu,“ objasňuje Ing. Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR.

Proč dovážíme to, co máme doma?

Je jasné, že exotické ovoce je třeba dovézt. Nenapadla vás ale někdy otázka, proč se importují také např. jablka? Podle odborníků jsou jablka ovocem s nejvyšší spotřebou v ČR. Díky jejich oblíbenosti jich dovážíme více než 50 %. Máme vybírat naše jablka, nebo ta ze zahraničí? Z nutričního hlediska se doporučuje preferovat ovoce ze stejného klimatického pásma, v našem případě tedy mírného. Optimální volbou je místní produkce. Řada odborníků na výživu totiž zastává názor, že ideálními zdroji vitaminů, minerálních látek a stopových prvků pro náš organismus jsou právě ty z našeho klimatického pásma.


V této sérii si můžete přečíst