Jak skladovat vejce

Jak skladovat vejce

28. 04. 2017

Selský rozum nám samozřejmě napoví, že bychom měli vejce uchovávat v lednici. Jaká jsou ovšem další pravidla správného skladování vajec, aby se nezkazila?

V případě vajec je důležité nejen během jejich skladování, ale také před nákupem, nepřekročit hranici 18 °C a současně dbát i na nekolísavou teplotu prostředí, v němž se vejce nachází.

„Po nákupu se doporučuje nechávat vejce v chladnějším prostředí o teplotě 5–8 °C. Dále myslete na to, abyste nevystavovali vejce prudkým teplotním změnám, při kterých dochází k orosení skořápky a možnosti tvorby plísní. Vejce také nesmí být přímo vystavena slunečním paprskům, proto je nekupujte např. ve stánku, kde do nich praží sluníčko. Vejce doma ukládejte špičkou dolů,“ radí doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

A na co byste určitě neměli zapomínat? Že nesmíte před uložením omývat skořápku, protože byste tím odstranili její ochranný obal, který chrání vejce před vnějším prostředím.

Chcete se dozvět více o vejcích? V záložce Galerie naleznete naše video o tom, jak vybrat ta správná anebo si přečtěte další články o vejcích či jiných potravinách. 

V této sérii si můžete přečíst