Vejce plná antioxidantů pro zdraví očí

Vejce plná antioxidantů pro zdraví očí

18. 04. 2017

Člověk by neuhodl, k čemu všemu nám pravidelná konzumace vajec může být nápomocná. Vejce totiž obsahují dva významné antioxidanty, jejichž hlavními funkcemi je ochrana našeho zraku.

Konzumace vajec nám může být prevencí rozvoje očního onemocnění, konkrétně makulární degenerace – oční choroby, která postihuje sítnici a způsobuje ztrátu centrálního vidění. Jedná se o hlavní příčinu slepoty ve stáří. Tomuto onemocnění můžeme předcházet díky přítomnosti těchto dvou antioxidantů obsažených ve vejcích – luteinu a zeaxantinu.

Lutein chrání naše oči, především sítnici. Jestliže konzumujeme pravidelně potraviny s tímto antioxidantem, můžeme redukovat riziko rozvoje šedého zákalu a degenerativních chorob očí. 

Zeaxantin zase napomáhá v oku vytvářet jakýsi štít chránící ho před nebezpečnými volnými radikály a světelnými frekvencemi (modrou složkou světla), které mohou poškodit zrak.

Více o vejcích si přečtete v dalších článcích na našem webu. Anebo zkuste jeden z našich lahodných receptů.

V této sérii si můžete přečíst