Svatá velikonoční trojice: vajíčka, zajíčci a kohoutci

Svatá velikonoční trojice: vajíčka, zajíčci a kohoutci

03. 02. 2020

Velikonoce se bez vajíček zkrátka neobejdou. A nešlo by to ani bez zajíčků, kterým je přisuzováno tajné roznášení vajíček o Velikonočním pondělí.

Snad proto, že se na jaře ochomýtají kolem lidských obydlí, kde vyhledávají potravu. Možná jsou zajíčci symbolem Velikonoc také proto, že lidé dříve do chleba upečeného ve tvaru zajíce pokládali vajíčko, a tak vzniklo povědomí o ušácích, kteří nosí vejce. K dávným velikonočním zvyklostem patřilo také honění velikonočního zajíčka a hledání ukrytých vajíček na poli, a tak jsou zajíčci s Velikonocemi neodmyslitelně spjatí.

Vajíčka však nenosí jen zajíčci a jejich roznáška nemusí být nutně spojená s Velikonočním pondělím. Krajové zvyklosti se různí, a tak v Olomouci na zahradách nechávaly vajíčka "Pámbíčkovy slepičky" už na Zelený čtvrtek ráno. V západních Čechách bylo možné v ten samý den na zahradách najít červená vajíčka od kohouta, který je snáší jen jednou za rok. Ve středních Čechách zase nadělovala liška. Ve Slezsku při první obchůzce polí o Velikonočním pondělí děti hledaly v brázdách sladké dobroty, jež jim tam naděloval skřivánek.

Ať už vám o Velikonocích vajíčka nadělí kdokoliv, pořádně se připravte! Podívejte se, jakou cestu vajíčko urazí, než se dostane k vám. Můžete si také vlastnoručně vyrobit svého velikonočního kohoutka, protože jak už víme, k Velikonocům nepatří jen beránci, zajíčci a slepičky.

Vše potřebné najdete najdete zde. Veselé hraní a veselé Velikonoce!


V této sérii si můžete přečíst