Jak poznáte kvalitní cukr

Jak poznáte kvalitní cukr

03. 02. 2020

V obchodech se běžně prodává cukr krystal, krupice a moučka.

Ty by měly být označeny skupinou, do které se řadí podle bělosti (např. cukr extra bílý, polo bílý apod.). Bílý cukr se získává rafinací. Vyluhováním se čistí přírodní cukr, odstraňují se z něj minerály a další složky způsobující zabarvení cukru. V rámci této technologie se nepoužívají chemické látky. Většina cukru na trhu je produktem z cukrové řepy. Při pečení vánočky je možné použít jak cukr bílý, tak i hnědý. Při pečení ale využijeme také ochucené cukry, a to skořicový cukr, vanilkový cukr nebo cukr vanilinový..

Vanilkový cukr obsahuje přísadu pravé vanilky. Cukr vanilinový pak náhražky, a to buď syntetický vanilin, nebo ethylvanilin. Česká ani unijní legislativa neurčuje, jaké množství pravé vanilky či jejích náhražek má být v cukru použito. V českých obchodech se dají koupit i vanilkové lusky, z nichž si vanilkový cukr můžeme připravit i doma. Koupit se dá i vanilkový extrakt, což je lihový roztok s naloženými vanilkovými lusky. 

TIP! Domácí vanilkový cukr vyrobíte tak, že na dva šálky cukru použijete vyškrábanou dřeň z jednoho vanilkového lusku, vše promícháte a vložíte do dobře uzavíratelné sklenice spolu se zbytky lusku. Po 14 dnech je vanilkový cukr hotov. 

V této sérii si můžete přečíst