Proč jsou některá vejce větší anebo mají tmavší žloutek?

Proč jsou některá vejce větší anebo mají tmavší žloutek?

27. 04. 2020

O vejcích se tradovalo poměrně hodně mýtů. Nejspíše jste si zapamatovali, že jejich kvalitu poznáte podle barvy žloutku. Čím sytější, tím lepší. Pravda je ovšem trochu někde jinde. A jak je to s velikostí vajec? Možná vás napadne, že větší slepice mají odpovídající vejce. Kdepak! Objem vajec se odvíjí o jiného parametru.

Tmavší žloutek signalizuje vyšší kvalitu?

Říká se, že poctivá domácí vejce mají sytě oranžové žloutky. Na rozdíl od těch z obchodu, která jsou bledě žlutá. Jaká je ovšem realita?

„Odstín žloutku se odvíjí od složení krmiva. Domácí vejce jej vždy mívala sytě zbarvený díky výživě a přítomnosti pastvy. Lákavě oranžové žloutky však dneska mají i vejce zakoupená v obchodech. A to díky krmné směsi obsahující kukuřici,“ vysvětluje Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie. 

Snáší těžší slepice větší vejce?

Velikost vajec je závislá na stáří slepice. Její první vejce jsou nejmenší. Podle chovatelů bývají nejkvalitnější, proto si na nich více pochutnáte a také získáte více živin. Udělejte si je třeba k snídani. Do těsta si ale klidně kupte ta velká. Jen je třeba objasnit ještě jeden mýtus – bohužel není pravdou, že ve větším vejci najdeme i větší žloutek. S velikostí totiž většinou roste také obsah bílku.


V této sérii si můžete přečíst