Kmín – koření oblíbené nejen díky vůni, ale i léčivým účinkům

Kmín – koření oblíbené nejen díky vůni, ale i léčivým účinkům

03. 02. 2020

Kmín je jedním z nejstarších, nejpoužívanějších a nejoblíbenějších koření, a to nejen pro svou pronikavou vůni a široké využití v kuchyni. Kmín se uplatňuje rovněž ve farmacii a lidovém léčitelství.

Působí na zklidnění zažívacího traktu, proti nadměrné plynatosti, nadýmání a povzbuzuje činnost žláz s vnitřní sekrecí. Také blahodárně působí na laktaci mléka kojících žen. Kmín se vyskytuje téměř na celém území České republiky a jeho roční spotřeba je přibližně 1400 tun, což souvisí i s jeho dlouhou tradicí u nás. 

Má kořenitou, velmi výraznou chuť s poněkud hořkým tónem a pronikavou vůni s nádechem citronu. Používá se při vaření brambor, úpravě masa a ryb, dochucování polévek a přípravě pomazánek, salátů či kysaného zelí. Využití najde i při pečení, a to například žitného chleba, pečiva nebo slaných zákusků či tyčinek. Pečivu dodává jemnou, ale výraznou chuť jako žádné jiné koření. Hodí se také při přípravě tučných a těžko stravitelných pokrmů, například vepřového masa. Kmínová silice (prchavý olej) se používá i k výrobě likérů.

TIP! Kmín doporučujeme skladovat ve vzduchotěsné skleněné nádobě, umístěné na suchém a chladném místě, chráněném před světlem. Chuť a aroma takto skladovaného kmínu vydrží až šest měsíců. 


V této sérii si můžete přečíst