Kód na vejci ukáže nejen zemi původu

Kód na vejci ukáže nejen zemi původu

27. 04. 2020

V dnešní době nás při výběru potravin velmi ovlivňuje také fakt, z jaké země pocházejí. U vajec se ovšem nenechte zmást. Některé údaje totiž označují místo, kde se balila a třídila, ne jejich samotný původ. Co tedy sledovat a jak se v informacích zorientovat?

Kódy na obalu vajec a jejich skořápce nemůžeme ztotožňovat. Každý poskytuje odlišnou informaci. Zkratka CZ na obalu znamená, že byla vejce balena a tříděna u nás. Původ vajec je uveden v kódu přímo na vejci. Tato informace by měla být vysvětlena i na balení, často na vnitřní straně víčka. Razítko s kódem na vejci také prozradí informace o podmínkách chovu nosnic.

„V České republice máme chovy velmi přísně kontrolovány. Vajec tuzemské produkce se netýkala žádná negativní kauza – třeba aféra se salmonelou a fipronilem – jako např. u vajec z Polska nebo Nizozemska. Proto preferujme vejce od českých chovatelů. Jsou zárukou kvality, a navíc podpoříme naše zemědělství,“ vysvětluje Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

První číslo označuje metodu způsobu chovu nosnic :
1 – vejce nosnic z chovu ve volném výběhu
2 – vejce nosnic z chovu v halách
3 – vejce nosnic z chovu v klecích
0 – vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství (BIO)

Další dvě písmena jsou zkratkou pro zemi, odkud vejce skutečně pochází („CZ“ – Česká republika, „SK“ – Slovensko, „LV“ – Lotyšsko, „PL“ – Polsko, „DE“ – Německo, „NL“ – Nizozemsko, „ES“ – Španělsko apod.).

Čísla za písmeny zase označují registrační čísla chovu: http://www.mtd-ustrasice.cz/vyhledavani/.

Vejce „z klece“ už lidi moc nechtějí 

V posledních letech se často řeší způsob chovu nosnic, což hraje poměrně velkou roli při nákupním rozhodování. Na to ovšem reagují čeští chovatelé. „Meziročně zlepšili podmínky 8 % nosnic z klecových na šetrnější chovy,“ doplňuje odbornice. Protože mají alternativní způsoby chovů vysoké náklady, odráží se to také na cenách kvalitních vajec. 


V této sérii si můžete přečíst