Etiketa i značky kvality vám napoví, jak poznat kvalitní potraviny

Etiketa i značky kvality vám napoví, jak poznat kvalitní potraviny

09. 05. 2018

Víme, na co si dát pozor při nákupu nejběžnějších deseti potravin. Z výzkumu agentury STEM/MARK z roku 2017 o značení a vnímání značek kvality potravin, který zadal Státní zemědělský intervenční fond, vyplývá, že se trend nakupování v posledních letech otočil o 180 stupňů. Zatímco před pár lety hrála hlavní roli cena, v současnosti si spotřebitel hlídá především kvalitu a čerstvost. Rozdíly ve složení nabízeného zboží jsou však stále mnohdy propastné a spotřebitel je odkázán na podrobné čtení etiket. V tomto ohledu jsou vodítkem značky kvality, které obdrží pouze potraviny splňující přísné předpisy. Víte, co byste měli vědět, než vyrazíte na nákup? Přečtěte si užitečné rady – vše totiž na výrobku nenajdete.


Určitě se vám již stalo, že jste v rukou drželi podobné zboží a přemýšleli, zda koupit výrobek z pravé, nebo levé ruky. Který z nich bude lepší? Jaký je v nich rozdíl? Co vydrží déle čerstvé? Pokud nevíte, je ta pravá chvíle, udělat si v tom pořádek. Hodně odpovědí najdete také na etiketě, musíte ji ale umět správně číst nebo znát významy uvedených pojmů. „Krásným příkladem je kuřecí maso. Na etiketě je mimo jiné uvedena i země původu, ale běžný spotřebitel z tohoto údaje nemůže poznat, jaké podmínky zpracování jsou v dané zemi běžné,“ říká MVDr. František Mates, odborník ze Sdružení drůbežářských podniků. „Přitom to má zásadní vliv na kvalitu masa,“ doplňuje.

Kvalita = čerstvost, sezonnost a místo původu

Většina lidí si spojuje kvalitu potravin se značkami kvality – není divu, kontrola provedená Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí totiž opět potvrdila vysokou kvalitu potravin oceněných značkami Klasa a Regionální potravina. Vliv značek kvality na spotřebitele je vysoký – dvě třetiny populace se díky nim více zajímají o kvalitu potravin a obecně se snaží značkami řídit. Pod kvalitou potravin si představují čerstvost a minimum přídatných látek a konzervantů. Mezi nejznámější značky kvality patří podle spotřebitelů Klasa (89 % u podpořené znalosti). Po ní následuje značka Regionální potravina. Zhruba polovina nakupujících preferuje český sortiment a je spíše toho názoru, že se za poslední roky kvalita zlepšila. Většina je rovněž přesvědčena, že české potraviny jsou lepší než zahraniční. Spotřebitele v minulém roce přesvědčila zejména Klasa, která tak v TOP 10 českých značek zaujala čestné místo.

Čtěte náš web a dozvíte se mnohem více o kvalitních potravinách ve zkratce společně s infografikou.

V této sérii si můžete přečíst