Máme jedny z nejvíce bezpečných a kvalitních potravin na světě!

Máme jedny z nejvíce bezpečných a kvalitních potravin na světě!

15. 09. 2021

Pokud jde o potraviny a jejich kvalitu, často se nám dává za vzor Německo. Ale pozor, podle posledních výsledků tzv. indexu globální potravinové bezpečnosti jsme se umístili na neuvěřitelném 5. místě z více než 100 hodnocených zemí! Co všechno se posuzovalo? Kdo se může pochlubit prvenstvím? A podle čeho se orientovat při nákupu potravin?

Ať už chceme, nebo ne, jídlo je jedním z nejčastějších témat konverzace. Řeší se i na světové úrovni, např. v podobě výzkumů či vytváření indexů mezi jednotlivými zeměmi. A to je dobře, protože o to větší motivaci mají pracovníci v zemědělství a potravinářství, aby byli co nejlepší.  

Jedním z těchto měřítek je tzv. Index globální potravinové bezpečnosti (GFSI), který každoročně sestavuje britský týdeník The Economist. Co u potravin hodnotí? Celkem 59 položek. Jedná se např. o to, jak jsou pro lidi dostupné, jakou mají kvalitu a jak jsou bezpečné. Zohledňuje se ovšem také stav přírodních zdrojů, např. znečištění vod a znehodnocení půdy. Světový průměr je téměř 20 %, ale my máme pouhých 6 %! Zkrátka index chce co nejobjektivněji zobrazit celkovou situaci ohledně bezpečnosti potravin. 

Tušíte, které státy jsou premianty?

Sice už víte, že jsme skončili na nádherném 5. místě, ale tipli byste si, kdo vyhrál? Nejspíše usuzujete, že nějaký stát z Evropy. A máte pravdu. Na prvním místě se umístilo severské Finsko s 85,3 bodů ze 100 možných. Stříbrnou příčku obsadilo Irsko (83,8 bodů), bronzovou Holandsko (79,9 bodů), bramborovou Rakousko (79,4 bodů) a pak jsme byli my, Česká republika (78,6 bodů). Jak si vedli naši sousedi? Německu patří 13. pozice (77 bodů), Polsku 25. (73,5 bodů) a Slovensku až 40. místo.

Díky čemu jsme si vedli tak dobře?

Základem úspěchu je kvalita produktů a fungující systém v oblasti zemědělství, potravinářství i kontroly. Aby všechno fungovalo tak, jak má, a nevznikaly žádné dramatické kauzy (např. technická sůl místo potravinářské), musí dobře fungovat dozorové orgány. Co si pod tímto pojmem představit? Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, Státní veterinární správu a práci hygienických stanic. Protože u nás pracují na velmi vysoké úrovni, jsou naše potraviny maximálně bezpečné. 

Podle čeho vybírat potraviny?

Všichni toužíme po čerstvém a kvalitním jídle. Aby měly potraviny tyto vlastnosti, potřebují se co nejrychleji dostat od farmáře nebo výrobce do obchodu. Proto se vyplatí preferovat lokální výrobky. Sledujte tedy zemi původu.

Až budete zjišťovat, odkud daná potravina pochází, vyplatí se vědět, že naši zemědělci ve srovnání s ostatními používají minimální množství pesticidů a umělých hnojiv. Snaží se chovat k přírodě co nejšetrněji. O tom svědčí i srovnání v péči o zvířata. V rámci EU se můžeme chlubit ziskem prvenství za „zdravá zvířata“, což se projevilo nejnižším využitím veterinárních léků. 


V této sérii si můžete přečíst