Slaná bramborová buchta

Máte-li chuť na něco malého – třeba na nějaký koláč, ale spíš „naslano“ – máme pro vás tip! Nechte se inspirovat regionálním receptem na bramborovou buchtu s mákem, které se na Rokycansku říká hluchec, ale známá je i pod názvy báč, bacan, kocmoud, kucmoch, táč nebo toč. Tradiční recept našich babiček je jako vždy snadný a v téhle jednoduchosti je krása i plno chuti. Mák je navíc velmi zdravý, i když po hříchu nedoceněný. Obsahuje spoustu vitaminů a minerálů, zejména vápníku

Ingredience

Ingredience

  • 500 g hrubé mouky
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 5 dkg droždí
  • 4 střední brambory vařené ve slupce
  • 2 lžíce sádla
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce majoránky
  • 2 lžíce máku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Obtížnost:
Čas přípravy: 90 min.
Porcí: 10

Postup

  • 1. Do mléka rozdrobte droždí, přidejte sůl, pepř, majoránku, česnek a sádlo.
  • 2. Nastrouhejte brambory a přidejte je společně s moukou do směsi
  • 3. Připravené těsto vlijte do formy vymazané sádlem a nechte alespoň 20 minut odpočívat.
  • 4. Posypte mákem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C dozlatova.
Jakou zvolit mouku? Nabízí se Zátkova mouka pšeničná hrubá Zlatý klas, Babiččina volba Mouka HRUBÁ pšeničná nebo Šumavská pšeničná mouka hrubá z Mlýna a krupárny MRSKOŠ, všechny mají ocenění Klasa.