Jablka – česká, nebo ze zahraničí?

Jablka – česká, nebo ze zahraničí?

10. 09. 2017

Pokud máme kvalitní a dostupné místní produkty, je důvod preferovat ty dovezené z jiných zemí, tedy alespoň co se týče jablek? Tušíte, jak u nás probíhá pěstování tohoto oblíbeného ovoce?

V České republice se jablka převážně pěstují v systému tzv. integrované produkce. Jde o pěstitelský systém šetrný k životnímu prostředí, který zaručuje vysokou kvalitu jablek.

„Preferuje se používání šetrných biologických postupů a metod. Chrání se tak přirozené organismy v sadech a okolí. Ovoce i půda jsou pravidelně kontrolovány rozbory. Český systém integrované produkce s ochrannou známkou SISPO byl dokonce v roce 2011 oceněn nominací společností Business Leaders Forum na evropskou Cenu zdraví a bezpečného životního prostředí v kategorii managementu,“ informuje Ing. Martin Ludvík z Ovocnářské unie.

Náročnost pěstování stanovená českými normami a postupy vyzdvihuje v mnohých aspektech české ovoce nad dovážené. Jablka jsou totiž pěstována s ohledem na přírodu a také za využití tradičních postupů. „Výběrem českých jablek přispíváme k rozvoji sadů, které utváří naši krajinu, a podporujeme tak venkovský prostor. Životní prostředí velmi zatěžuje kamionová doprava. Nákupem tuzemských jablek tak nepřímo chráníme životní prostředí,“ doplňuje Ing. Martin Ludvík.

V této sérii si můžete přečíst