Rajčata bez chuti – na vině není umělé dozrávání

Rajčata bez chuti – na vině není umělé dozrávání

25. 08. 2020

Některá rajčata nemají téměř žádnou chuť ani vůni. Tato skutečnost se pojí především s těmi kupovanými. Ještě snad nikdy nikdo netvrdil, že by byla domácí rajčata bez chuti. Co je důvodem? Nejspíše jste slyšeli, že umělé dozrávání. Tento mýtus je už ovšem dávno překonán. Nicméně nijaká chuť nebo prapodivná konzistence může být zapříčiněna nevhodným skladováním u vás doma. Poradíme vám, jak na to.

Chuť rajčat je dána především obsahem a poměrem cukrů, kyselin a aromatických látek, které u tradičních odrůd vznikají intenzivním rozkladem pektinů a hemicelulóz během zrání. Tyto plody rychle měknou a mají rovněž nejlepší chuť. V odrůdách určených pro dlouhodobé skladování a přepravu na větší vzdálenosti je tento proces téměř zablokován. Proto obsahují méně kyselin, cukrů a aromatických látek, ale zase více lehce stravitelné vlákniny. Z toho důvodu je jejich chuť méně výrazná.  

„Mezi lidmi často panuje mýtus, že se odrůdy určené pro dlouhodobé skladování a přepravu na dlouhé vzdálenosti sklízejí v zeleném stavu a uměle se nechají dozrávat. To se dělo dříve, kdy ještě neexistovaly tyto skladovatelné odrůdy (LSL),“ objasňuje Alice Kouřilová Zelinářské unie Čech a Moravy. „Pokud se vám někdy stane, že zakoupíte ještě nazelenalá nebo zelená rajčata obsahující solanin, obavy nejsou na místě. Aby se projevil negativní vliv, museli byste totiž zkonzumovat několik desítek kilogramů zelených plodů najednou. V jižních zemích je zelená báze naopak známkou čerstvosti plodů. Tato rajčata můžete např. sterilovat v okurkovém nálevu, protože teplem dochází k rozkladu solaninu na neškodné látky.“

Fígle na skladování rajčat

Jakmile si přinesete domů rajčata, v žádném případě je nedávejte do lednice. Projevilo by se to negativně na jejich chuti i konzistenci. Jestliže dostanete kousky, které ještě nejsou úplně dozrálé, nechte je uzrát na světle a sluníčku ideálně minimálně při 20 °C.

A jak je to s jejich sklízením?

„Možná vás někdy napadlo, jestli má stopka na rajčatech vliv na jejich chuť a trvanlivost. Zaprvé záleží na osobních preferencích. Třeba u nás se sklízí rajčata většinou bez stopky, v Holandsku je to naopak. Druhým faktorem je odrůda. Ty speciální jako cherry, datlová nebo koktejlová se sklízí nejen se stopkou, ale i s celou větvičkou, na níž vyrostla,“ upozorňuje Alice Kouřilová ze Zelinářské unie Čech a Moravy.


V této sérii si můžete přečíst