Rajčata – oblíbená zelenina s antioxidačními účinky

Rajčata – oblíbená zelenina s antioxidačními účinky

08. 06. 2020

Věděli jste, že si v našich krajích pochutnáváme na rajčatech až od druhé poloviny 19. století? Od té doby se totiž začala šlechtit. Dneska se jenom u nás můžeme chlubit více než 1 500 odrůdami. Na rajčatech si ceníme hlavně červeného barviva lykopenu, který působí jako antioxidant. Jak ovšem poznáme v obchodě ta kvalitní?

Výzkumy uvádí, že ze zeleniny nakupujeme nejvíce právě rajčata. Podle Českého statistického úřadu dosahovala jejich průměrná spotřeba v roce 2019 již 12 kg, což je téměř 2× více než v roce 1992. Rajčata lidem zkrátka chutnají. Podle čeho je vybírat v obchodě?

„Kvalitní rajče je na první pohled svěží, na omak pevné, pružné a má sytou, většinou červenou barvu. Určitě si dejte pozor, aby nevypadalo scvrkle, nebylo nahnilé, plesnivé, nebo jinak poškozené. Také nezapomeňte sledovat jeho původ. Mnohá dovozová rajčata nelze považovat za čerstvá jednoduše již proto, že za sebou mají tisíce kilometrů v uzavřených kamionech, kde dozrávají teprve během cesty. To se projeví nejen na chuti, ale i na zdravotních benefitech, v neposlední řadě musíme myslet i na jejich uhlíkovou stopu, která v dnešní době již patří k významným kritériím při nákupních preferencích,“ radí Alice Kouřilová, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

Čím jsou rajčata výjimečná? Především červeným barvivem lykopenem, které má antioxidační vlastnosti. Dále minimální energetickou hodnotou a také tím, že je mohou konzumovat i diabetici, protože neobsahují téměř žádné cukry. Přesto mají příjemně nasládlou chuť. Kromě toho obsahují velké množství vlákniny, kyseliny listové, vitaminů B, C, E a K a minerálních látek, za zmínku stojí draslík, fosfor, vápník a hořčík.

„Pokud doma máte nezralá rajčata, nechte nejprve dozrát. Jestliže je nemáte možnost nechat „dojít“ na sluníčku, dejte je třeba do papírového sáčku společně s jablkem nebo banánem,“ dodává Alice Kouřilová.


V této sérii si můžete přečíst