Baví vás pěstování rajčat? A tušíte, jak na to?

Baví vás pěstování rajčat? A tušíte, jak na to?

10. 08. 2020

Milujete sklízet plody své práce, v tomto případě rajčata? Nemusíte se ničeho obávat. Postačí vám buď kousek zahrádky, nebo balkon, případně i pouhé místo na parapetu. Rajčata naštěstí nejsou příliš náročná na pěstování. Navíc jsou i velmi dekorativní. Proto je může pěstovat téměř každý, kdo má chuť. Jenom si uvědomte, že musíte přizpůsobit velikost a tvar nádoby vybrané odrůdě.

„Mini rajčátka, která nedorůstají více než 20–40 cm, můžete pěstovat i v obyčejných truhlících. Větší odrůdy je lépe umístit do větší nádoby, kyblíku nebo květináče, aby měla rostlina dostatek prostoru na kořeny,“ radí Alice Kouřilová, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.. „Pokud máte kvalitní kompost, nemusíte používat hnojivo. Nicméně je třeba myslet na to, že kvalitní a velká úroda potřebuje občasné doplnění výživy pro rostlinu.“

Jestliže vás potrápí mšice a nechcete je hubit nějakou chemií, zkuste přilákat např. slunéčka sedmitečná, nebo jiné vhodné „predátory“, kteří si s nežádoucím škůdcem poradí. Rajčata je také dobré pěstovat pod přístřeškem. Vodu shora totiž nemají ráda a rychleji podléhají plísňovým chorobám.


V této sérii si můžete přečíst