Jablka a jejich přínos pro náš organismus

Jablka a jejich přínos pro náš organismus

10. 09. 2017

Jablko je snad nejtypičtějším českým ovocem. Každým rokem se jich u nás sklidí přibližně 230 000 tun. Ročně sníme průměrně kolem 22 kilogramů, což je dobře, protože dodávají našemu tělu mnoho výživných látek.

Jablek u nás bylo vždycky hodně, proto mohou být pro někoho poměrně všední. Ale nepodceňujme je. Mají totiž poměrně málo kalorií a naopak obsahují mnoho vitaminů (A, B, C, E), minerálů (např. vápník, železo, hořčík, draslík) a dalších cenných výživných látek (např. antioxidanty, vlákninu). Ty napomáhají regulovat fungování našich tělesných orgánů, posilují kosti, imunitu, srdce a cévy a stabilizují hladinu cukru v krvi. Nejbohatším zdrojem těchto látek je slupka, proto bychom měli jíst jablka pokud možno neloupaná.

Nesmíme však zapomenout, že chceme-li být zdraví, jenom jíst jablka nestačí. Kromě jídelníčku musíme upravit i další aspekty životosprávy, zejména zajistit tělu dostatek spánku a vhodného pohybu.

Rádi byste se dozvěděli více o jablkách či jiných potravinách? Přečtěte si naše články na webu anebo se nechte inspirovat recepty, které jsme pro vás připravili.

V této sérii si můžete přečíst