Kupujete jablka? Vybírejte s rozvahou

Kupujete jablka? Vybírejte s rozvahou

18. 09. 2017

Dneska by se už málokdo spokojil se scvrklými, potlučenými a napohled nepěknými jablky. Co bychom ale při jejich nákupu rozhodně neměli opomíjet?

V posledních letech se lidé stále více zajímají nejen o kvalitu a cenu produktů, ale i o to, kde a za jakých podmínek vznikají. Proto i čerstvá a chutná jablka spotřebitelé hledají nejen v kamenných obchodech, ale také na farmářských trzích nebo přímo u pěstitelů.  

„Jablka vybíráme nejen očima, ale také čichem. Kvalitní zdravá jablka voní, nejsou potlučená, mají pevnou slupku bez skvrn a měkkých míst. V obchodě musí vždy být na obalu uvedena země původu ovoce a dobří obchodníci uvádějí i jméno konkrétního pěstitele,“ zmiňuje Ing. Martin Ludvík z Ovocnářské unie.

Nebalené, volně ložené ovoce a zelenina se též v místě prodeje označí informací o zemi původu. Drobné povrchové vady slupky nejsou výraznou závadou. Jedná se totiž o čerstvý, dalo by se říci „přírodní produkt“, který není nijak posklizňově upravován ani zpracován a je s ním šetrně zacházeno. Každé jablko je originál – i proto se jablka jedné odrůdy mohou od sebe mírně lišit.

Mějte na paměti, že každá odrůda je chuťově nejlepší jen po určité období v roce. Takové období se nazývá konzumní zralost. Měli byste tedy preferovat odrůdy, které jsou v daný moment v optimální konzumní zralosti. Přehled naleznete na webu Ovocnářské unie.

V této sérii si můžete přečíst