Jak se od sebe liší kečupy balené ve skle a v plastu?

Jak se od sebe liší kečupy balené ve skle a v plastu?

24. 01. 2017

Co vám chutná více – kečup ze skla, nebo z plastu? Nejspíše jste schopni na tuto otázku bleskově odpovědět. Většinou si totiž kupujeme pořád dokola kečup buď jenom ve skle, nebo pouze v plastu. Existuje ale mezi nimi vůbec nějaký rozdíl?

Nejprve si ve stručnosti přiblížíme proces výroby oblíbené rajčatové pochoutky. Suroviny, z nichž se kečup vyrábí, se nejprve smíchají a zastudena rozmixují. Poté se směs zahřeje na teplotu nad 90 °C. Horký kečup se následně plní přímo do skleněných či bariérových plastových lahví, které jsou odolné vůči působení vysoké teploty. Trvanlivosti je pak dosaženo díky vysoké teplotě kečupu při aseptickém plnění, nebo následnou sterilací naplněných lahví.

Obyčejné plastové obaly nedokáží odolat vysokým teplotám, proto musí být kečup před plněním rychle zchlazen na teplotu cca 20–25 °C, a pak teprve plněn. Pro tento způsob výroby platí, že pro zajištění trvanlivosti musí být v receptuře obsaženy konzervanty.

„Skleněný obal je díky jeho vlastnostem možno ošetřit tepelným zákrokem. Proto by takto vyrobené kečupy neměly obsahovat konzervační látky. Díky relativně nové technologii jsou výrobci v dnešní době schopni vyrobit kečup bez chemické konzervace také do plastového obalu, nejen do skla. Jestli se tedy chcete vyhnout chemicky konzervovaným výrobkům, je nezbytné číst etikety. Řídit se podle typu obalu už nestačí,“ dodává Ing. Vojtěch Čambala, ředitel kvality a vývoje společnosti Hamé.

Jakou by měl mít správný kečup konzistenci?

U kečupu je nutné posuzovat také chuť, vůni a konzistenci výrobku. Podle vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 157/2003 Sb., v platném znění by měl být řídce kašovitý, homogenní, jemný, případně s hrubšími částicemi přísad, dále bez zbytků slupek, semen a jiných částí rajčat a také bez černých částic. Výjimkou jsou pouze tmavé částice pocházející z koření. A jaký je rozdíl mezi ostrým a jemným kečupem? Ty ostré se koření kombinací pepře a chilli papriček.

Připravili jsme pro vás edukativní video o kečupu. Kvalitou kečupu i dalších potravin si můžete být jisti, když na produktech najdete loga značek kvality KLASA, Regionální potravina, BIO Produkt ekologického zemědělství, Evropské logo pro ekologickou produkci a Chráněné označení (ZTS, CHZO, CHOP).

V této sérii si můžete přečíst