Rajčata vypěstovaná doma vs. z pěstírny

Rajčata vypěstovaná doma vs. z pěstírny

23. 08. 2017

Rajčata z domácí zahrádky jsou bezesporu to nejlepší, co můžeme svému zdraví dopřát. Měli bychom ovšem respektovat jejich sezónnost. Nicméně díky jejich dostupnosti v obchodech po celý rok jsme si zvykli, že je seženeme v podstatě kdykoliv. Bohužel rajčat

„Aby rajčata přežila dlouhý transport, je nutné je sklízet nezralá – zelená. Plody následně zčervenají v kamionu a ve skladech, ale chuť a vůně je nenávratně ztracena,“ objasňuje Ing. Radovan Tůma ze Zelinářské unie Čech a Moravy.
Naopak tuzemská produkce je pod pečlivým dohledem kontrolních institucí ČR, kterými jsou Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Nákupem místních surovin zároveň podpoříme rozvoj ekonomiky v zelinářských regionech ČR. 

Na co si dá pozor při nákupu rajčat 

V uzavřených baleních nikdy nepoznáte, jak rajčata budou chutnat. Ale aspoň k nim můžete přivonět přes malé otvory v obalu.
„Kvalitní rajčata vypadají na první pohled svěže a mají krásnou červenou barvu. Neměla by být zvadlá, nahnilá či jinak poškozená. Mnohá dovozová nečerstvá rajčata mají za sebou tisíce kilometrů v uzavřených kamionech, kde během cesty dozrávají, což se projeví nejen na chuti, ale i na zdravotních benefitech. Proto by se měl zákazník zajímat zejména o původ potravin a také jakou má produkt třídu kvality,“ doplňuje Ing. Radovan Tůma. 

„Čerstvě utrženo“ – kvalitní rajčata i během zimy 

Novinkou u nás je založení odbytové organizace vystupující pod společnou značkou „Čerstvě utrženo“. Sdružuje několik nezávislých pěstitelů, kteří věří, že kvalitní zelenina a ovoce domácího původu, pěstovaná poctivě, šetrně k přírodě i lidem a bez zbytečné chemie, by měly být samozřejmostí. V obchodech se první rajčata pod značkou „Čerstvě utrženo“ objeví o Vánocích.  

Zajímá vás téma kvalitní potraviny? Další zajímavosti nejen o rajčatech se dočtete na našem webu. 

V této sérii si můžete přečíst