Kupujete brambory? Buďte obezřetní!

Kupujete brambory? Buďte obezřetní!

03. 02. 2020

Při nákupu brambor by měl spotřebitel být aktivní a poměrně náročný. Nabízí se několik možností, které lze v případě potřeby kombinovat: prodej ze dvora, prodej na farmářských a jiných trzích a prodej v obchodě. Při prodeji ze dvora, při kterém jsou často nabízeny i „bio“ brambory, se musí spotřebitel spoléhat na pěstitele, že mu nabízí požadovanou kvalitu deklarované odrůdy. Výhodou je vesměs nižší cena a opakovaný odběr konzumních brambor od osvědčených pěstitelů. Postupně se rozšiřuje nákup do tzv. „bedýnek“, při kterém jsou konzumní brambory součástí čerstvých surovin, jež jsou připraveny na přání spotřebitele. Předností tohoto způsobu prodeje je, že zboží je čerstvé, kvalitní a se známým původem. To ostatně platí i pro postup, při kterém jsou od farmářů pronajímána pole, na kterých farmář pěstuje to, „co si zákazník přeje“. Při stánkovém prodeji by u nabízených brambor měly být k dispozici informace požadované příslušnou vyhláškou, aby byla zaručena pravost nabízené odrůdy, varný typ a kvalita. Toto konstatování pak platí i pro polotovary a výrobky z brambor.

Opomenout nelze ani produkci drobných pěstitelů, vesměs samozásobitelů vlastních domácností, i když je pravděpodobné, že jejich brambory nacházejí mnohdy i širší uplatnění. V současné době totiž Český statistický úřad (ČSÚ) uvádí, že produkce raných brambor je ze 48 % zajištěna u drobných pěstitelů. U ostatních konzumních brambor pak to je 21 %. Produkce z tohoto zdroje je velmi významná, u řady domácností kryje nejen spotřebu raných brambor, ale i významný podíl spotřeby v podzimním a zimním období. V tomto případě je důležité, aby drobný pěstitel nejen vybral odrůdy s požadovanou kvalitou, ale aby jim věnoval i odpovídající pěstitelskou péči. 

TIP! Jak běžný spotřebitel pozná kvalitu brambor? Stačí držet se několika zásadních pravidel a vědět, který typ brambor je vhodný k vybranému využití. Nikdy nekupujte brambory nahnilé, poškozené nebo naklíčené. Zejména ty poslední jmenované by vám mohly nepěkně uškodit. Mějte na paměti jednoduché pravidlo, cokoliv z brambor vyjma hlíz je jedovaté. 


V této sérii si můžete přečíst