Přemýšlíte, jak využít kysané zelí? Inspirujte se!

Přemýšlíte, jak využít kysané zelí? Inspirujte se!

Věděli jste, že kysané zelí je jednou z našich nejzdravějších a v sezóně zároveň nejlevnějších a nejdostupnějších potravin?

Je velmi bohaté na betakaroten, vitaminy C, B, E, K a na minerální látky a stopové prvky. Obsahuje bakterie mléčného kvašení a řadu fytochemikálií, které mají pozitivní účinky na trávení a zdraví konzumenta. Jak zelí upravit a s čím ho servírovat? Kysané zelí nejčastěji konzumujeme jako přílohu k vepřovému masu a knedlíkům v oblíbené kombinaci vepřo-knedlo-zelo, k uzenému masu nebo klobásám. Zkrátka k masným, tučnějším výrobkům, které díky zelí lépe strávíme. Zpracováváme ho také do segedínského guláše, krkonošského kysela nebo zelňačky. Kysané zelí je i nedílnou součástí oblíbených halušek a mnoha dalších receptů, třeba slaných štrůdlů, šneků z listového těsta nebo „lepence“. 


V této sérii si můžete přečíst