Rychlá a levná potravina konzumovaná po staletí?

Rychlá a levná potravina konzumovaná po staletí?

03. 02. 2020

Zemáky, erteple, zemská jablka, grule, okroše nebo bandury. Pod všemi těmito názvy se v různých nářečích skrývají brambory, které již po staletí patří mezi základní pilíře našeho jídelníčku a na něž se bohužel v posledních letech mírně zapomíná.

K rozšíření brambor přispěly války, hlad a neúroda obilí. Ve druhé polovině 18. století se již bramborám věnovala náležitá pozornost, protože dokázaly rychle a levně nasytit vojáky i oběti neúrody. Brambory opěvovala i M. D. Rettigová, a tak se postupně staly naší nejdůležitější potravinou. Roční spotřeba brambor v České republice je průměrně 70 kg na osobu, přičemž na obyvatele se ročně spotřebuje více už jen pšeničné mouky. Množství spotřeby brambor se mění a zpravidla závisí na ceně. V rámci Evropy je to slušný průměr, i když spotřeba před nedávnem dosahovala až ke 100 kg. 

V této sérii si můžete přečíst